SağlıkBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

Oruç Tutmak İltihaplanmayı Azaltıyor

Cambridge Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre oruç tutmanın, vücuttaki iltihaplanmayı nasıl azalttığına dair önemli bulgular elde edildi.

Oruç Tutmak İltihaplanmayı Azaltıyor

Cambridge Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre oruç tutmanın, vücuttaki iltihaplanmayı nasıl azalttığına dair önemli bulgular elde edildi. Bağışıklık sistemi, iltihaplanma yaşandığında vücudu korumak için çeşitli kimyasal maddeleri hasar bölgelerine yönlendirir. Ancak bazı faktörler, iltihaplanmayı tetikleyerek vücuda zarar verebilir. Örneğin, yüksek kalorili bir diyete bağlı kalmanın, inflamatuar sendrom riskini artırabileceği bilinmektedir.

Önceki çalışmalar, orucun iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürmüştü. Bu nedenle, Cambridge Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, bu ilişkiyi daha yakından inceledi. Araştırmacılar, oruç tutmanın ardından kan örneklerinde artmış bir bileşik olan araşidonik asit seviyelerini belirlediler. Bu asit, önceden iltihapla ilişkilendirilen bir yağdır, ancak araştırmacılar, araşidonik asidin aslında iltihap düzeylerini düşürmek yerine arttırdığını buldular.

Oruç Tutmanın İltihaplanmayı Azaltıcı Rolü

Yapılan testlerde, araşidonik asidin, enflamasyonu tetikleyen bir protein kompleksi olan NLRP3 inflammasomunun aktivitesini azalttığı tespit edildi. Bu bulgular, oruç tutmanın, enflamasyonu düşük tutmanın bir yolu olabileceğini öne sürmektedir. Ancak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Cambridge Üniversitesi’nden immünolog Clare Bryant, araştırmanın kalori kısıtlamasının sağlık üzerindeki faydalarını anlamamıza yardımcı olduğunu ve oruç tutmanın, yüksek kalorili diyetlerle ilişkili hastalıkların temelini oluşturan zararlı formdan korunmada potansiyel bir açıklama sağladığını ifade etti.

Oruç Tutmanın İltihaplanmayı Azaltıcı Rolü

 

 

Haber: Bülten

Çocukluk Çağı Kanserleriyle Mücadele Çağrısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu