Köşe YazılarıBedia Uçak

Panik Atak Nedir ?

Kimi zaman artan kalp atışları yada boğulacak gibi hissetme panik belirtisi. Çevremde panik atak konusunda yapılan konuşmalar ve artış dikkatimi çektiği için bugün bu konuya yer verdim.

 

Panik Atak Nedir ?… Malum bir pandemi sonrası hemen normalleşme beklenemez .Ancak, halihazırda hala etkileri hissediliyor. Ayrıca, aşılar konusundaki kafa karışıklıkları da düşündürüyor. Üstelik, panik atak konusunu tetikleyen bir düşüncede bu. Peki nedir Panik atak?

Uzmanlar, panik atağın genellikle beklenmedik zamanlarda ortaya çıktığını söylüyor. Ayrıca, tekrar eden, yoğun korku ve sıkıntı nöbetleri olarak tanımlanır. Bu nöbetler, genellikle 10-30 dakika arasında sürer ve kendiliğinden geçer. Ancak herhangi bir zamanda ve herhangi bir durumda ortaya çıkacağı için, uzun vadede insanı zihinsel olarak çok yıpratıp güçten düşürme ihtimali var.

İlgili Makaleler

Panik atak belirtileri kişiye göre farklılıklar gösterme ihtimali var. Yaygın olarak görülen panik atak belirtileri şöyledir;

Korku, ezici ve korkunç duygular, kontrol kaybı
Bulantı ve/veya baş dönmesi
Artan nabız hızı
Göğüs sıkışması, nefes darlığı ve zor nefes alma
Vücut sıcaklığında değişimler
Tekrarlanan panik ataklar, ciddi bir zihinsel sağlık sorununun işareti olabilir. Uzun vadeli iyileşme sağlamak için, bir psikiyatrist veya terapist tarafından yardım alınmalıdır.

1.Panik atak yaşadığınızı fark edin.

Panik atak, güçsüz ve çaresiz olduğunuza sizi inandırmak için, zihninize çok büyük bir baskı uygulayabilir. Bu yüzden kendinize, panik atak yaşadığınızı ve tüm panik ataklar gibi nihayetinde bunun da geçeceğini, tekrar tekrar hatırlatın.

2.Nefesinizi düzenleyin.

Panik atak sırasında, yaşanan sıkıntı yüzünden kontrolsüz soluk alıp vermeniz panik ve korku duygularınızı daha da şiddetlendirebilir. Bu anormal ve hızlı soluk alma hali (hipervantilasyon), durumunuzu daha da kötüleştirip ciddi olabilecek tıbbi sonuçlar doğurabilir.

3.Hareket edin.

Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olur. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza iyi gelecektir.

4.Duyularınızdan birisini kapatın.

Duyularınızın aşırı uyarılması, sesler, ışıklar ve görüntüler ile bombardımana uğraması panik atağınızı şiddetlendirebilir. Hatta bu bombardıman etkisi tek başına bile, panik atak için tetikleyici olabilir.

Gözlerinizi yumun veya kulaklarınızı ellerinizle kapatın ve belirli bir şey üzerinde(nefesiniz gibi) odaklanın.

5.Lavanta

Koku, panik atakla mücadeleye yardımcı olabilecek bir duyumuzdur. Lavanta yağı, endişe ile başa çıkmada ‘etkili’ olarak kabul edilmiştir. Panik atak geçirmeye yatkın olduğunuzu biliyorsanız, yanınızda bir şişe lavanta yağı taşıyıp küçük bir miktarda solumak, panik atak belirtilerinizi hafifletir.

6.Dikkatinizi dağıtın.

Dikkat dağıtma, fiziksel ve/veya psikolojik birçok şekilde olma ihtimali var. Mesela yüzünüzü soğuk suyla yıkamak veya ​​en sevdiğiniz televizyon programını izlemek vb.

7.Birisine söyleyin.

Bir arkadaşınıza veya sevdiğiniz birisine sıkıntınızı söylemek, gerçeği kavramanıza yardımcı olur. Bu da panik atakta sık görülen izolasyon duygularını hafifletme ihtimali var. Ayrıca yanınızda birisinin olması, onun sizin için sakinleştirici bir ortam oluşturmasına olanak verme ihtimali var.

Öte yandan, kişisel alana ihtiyacınız varsa, bulunduğunuz yeri sakince terk etmeyi de seçebilirsiniz.

8.Muz veya bitter çikolata yiyin.

Magnezyumun ve onu içeren besinlerin panik ve anksiyete (kaygı) bozukluklarına faydalı olduğu saptanmıştır. Muz ve bitter çikolata gibi magnezyum içeren besinler, stresinizi azaltmak ve vücudunuzu sakinleştirmek için idealdir.

9.Uyarıcılardan kaçının.

Bir fincan kahve, en sakin kişide bile endişeye ve mide rahatsızlığına neden olma ihtimali var. Panik atak geçiriyorsanız ya da geçirme riskiniz varsa, kahve, enerji içecekleri, tütün ve diğer tüm uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Yerine papatya çayı gibi sakinleştirici etkisi olan sıcak içecekler tercih edilmelidir.

10.Profesyonel yardım alın.

Panik ataklarınız sürekli ve şiddetli ise profesyonel yardım için terapiye gitmek ve gerekirse ilaç tedavisine başlamak, zihinsel sağlığınız için oldukça önemlidir.

Kaynakça; Methods for Dealing with a Panic Attack (Katrina Hatchett – Anxiety Panic Health)

..Panik Atak Nedir ?..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu