GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Rekabet Kurumu Google’a 93 Milyon Liralık Ceza Kesti

Rekabet Kurumu, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, mobil işletim sistemi ve mobil uygulamayla hizmetlerinin sunumuna ilişkin davranışlarının, cihaz üreticileriyle imzaladıkları sözleşmelerin rekabeti ihlal edip edilmediğinin tespiti adına soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Yapılan araştırmalar sonucunda mezkûr ekonomik bütünlüğün rekabeti ihlal ettiğine karar verildi. Karar metninde “lisanslanabilir mobil işletim sistemleri” pazarında hakim olan Google’ın, cihaz üreticileriyle imzaladığı mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google aramanın sözleşme ile belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanmasına ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırılmasına, Google Webview bileşeninin ilgili işlev için varsayılan ve tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamalarıyla gelir paylaşımı sözleşmelerinde yer verilen ve Google aramanın cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla rekabeti ihlal ettiği sonucuna ulaşıldı.

93 milyon lira ceza

Alınan karar uyarınca Google’ın 2017 mali yılı sonunda oluşan ve Rekabet Kurumu tarafından belirlenen gayrisafi gelirleri üzerinden Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. unvanlı şirketlere 93 milyon 83 bin 422 lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Google’ın cezayı kısa süre içerisinde ödemesi beklenirken, ödememenin yapılmaması halinde şirkete ve şirketin ürünlerine daha farklı cezalar uygulanabileceği konuşulmaya başlandı. Buna rağmen Google, bugüne kadar farklı ülkelerde aldığı rekabet cezalarını zamanında ödemesiyle gündeme gelmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu