GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

Ressam Orhan Peker, Ayvalık’ta söyleşiyle anıldı

Ayvalık ilçesinde bir süre yaşayan ve 1978 yılında yaşamını yitiren ressam Orhan Peker, düzenlenen söyleşi ile anıldı.

Ayvalık’ta 4 yıl yaşayan Ressam Orhan Peker’in 40’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen söyleşide, Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü Beral Madra, arkadaşı Orhan Peker’i anlattı. Ressam Orhan Peker’in Ayvalık’ta yaşadığı yıllarda yaptığı resimlerle ilgili sergi düzenleyen Ayvalık’ta bir kafede önceki gün yapılan söyleşide, Orhan Peker’in yakın dostları Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü Beral Madra’yı konuk olarak ağırladı. Bir dönem İstanbul Beşiktaş Belediyesi Kültür Koordinatörlüğünü yürüten Selçuk Kaltalıoğlu’nun da Orhan Peker’in sanat yaşamı ve resimleriyle ilgili yaptığı çalışmalardan örnekler sunduğu ve bu çalışmalarına ilişkin notlar paylaştığı söyleşide Beral Madra, Orhan Peker’in çocukluğu, gençliği ve sanat yaşamını dönemin Türkiye’si ekseninde değerlendirdi.

“AYVALIK’TA GEÇİRDİĞİ 4 SENE ONA KAZANÇ OLDU”

Konunun kendisi için hüzünlü olduğunu çünkü ressam Orhan Peker’in Ayvalık’ta kısa süre yaşadığını belirten Beral Madra, “1974 yılında geldi Orhan Peker Ayvalık’a. Eşinden boşanıp içki sathına girdikten sonra geldi. Ankara’daki arkadaşları yardımcı oldular, Ayvalık belki terapi oldu. Ayvalıklı bir ailenin oğlu olan Cemil Gerçek’in Orhan Peker’in Ayvalık’ta kalmasında payı büyük. Orhan Peker Ayvalık’ta 4 yıl yaşadı. Gelir gelmez eşim Teoman ile tanıştı. Derin bir arkadaşlık başladı. Erken kaybettik onu. Geriye anıları ve üretimi kaldı. Hayatının son dönemini burada en iyi şekilde yaşadığını düşünüyorum. Karaciğeri iflas etmişti. Ayvalık’ta geçirdiği 4 sene ona kazanç oldu” dedi. Ayvalık’ın da Peker’in sanatına katkıda bulunduğunu ifade eden Madra, “Ayvalık bence kediler, atlar bütün bu hayvanlarla yaptığı resme katkı getirdi” dedi.

“RESİMLERİNDE İKİLEM VAR”

Orhan Peker’in sanat yaşamı üzerine bilgi veren Beral Madra, “Resimlerinde ikilem var. 1950-1975 arasındaki koşullarda sanatçıların yaşadığı ikilemler var. Doğayı yaparken lekeyi kullanarak tamamen karşı olduğu siyasi ortama perde çekiyor. Resimlerinin bir kısmı çok romantik ama bir kısmı çok sert. Türkiye’de o dönem üretilen resimlerinde özgür ve bağımsız bir ressam olarak görüyorum ama Türkiye resmine çok büyük katkı getirmiş midir? Diye sorulursa, Orhan Peker, bağımsız özgür ve kendine has bir resmi yaratan ressam oldu” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu