Gündem

ŞAHLANAN BALIKESİR

Karesi Belediyesi ‘‘Uluslararası alanda tanıtım hedefini’ tarihin kalbinden vurdu.

‘Biz büyük bir milletiz. Geleneklerimizi modern hayatımıza da katıyor tarihi yaşatıyoruz’

Büyük Milletler Tarihi Ve Kültürüyle Bir Olur

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali Uluslararası arenada ses getirdi.

Ok ve yaylara bırakılan sahnede Atlılar konuştu. Balıkesirli festivalde coştu. Uluslararası katılım sağlayan ülke insanları ise ‘Balıkesir muhteşem’ diyerek Balıkesir’e hayran kaldı.

Geleneksel Türk Okçuluğu Atlı Savaş Sanatları ile muhteşem gösterilere sahne oldu. Uluslararası Altın ok festivali ile Balıkesir Ulusal arenada adeta gövde gösterisi yaptı.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz düzenlediğimiz festival ile Balıkesir’de geçmiş tarihi adeta yaşattı. Ok ve yaya sahip çıkıyoruz diye düşünüyorum. –

Okçuluk Balıkesir’in genlerinde var diyen Yücel Yılmaz, ” Karesi olarak en önemli değerlerimizden olan yağlı güreşimiz ve atlı okçuluğumuzla yüzyıllarca anılmak istiyoruz” dedi.

ALTIN OK’UN SAHİBİ KARESİ

Balıkesir’de, “Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali” kapsamında, 16 ülkeden 37’si yabancı 407 sporcunun katılımıyla düzenlenen yarışmalar nefes kesti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Karesi Atlı Okçuluk Derneği tarafından düzenlenen festivalde savaşçı kıyafetleri giyen yerli ve yabancı sporcular yay gerip ok attı.

95 sporcunun at üstünde, yay gerip ok attığı Kabak Parkuru’nda birinci Ümit Tekcan, ikinci Hamza Şanlı, üçüncü Mehmet Can Coşkun oldu.Kore Parkuru’nda birinci Dimitar Trukanov, ikinci Şevket Sarıdemir, üçüncü Murat Aljalemdeh olurken, Alp Parkuru’nda birinci Serdar Gürbıyıkoğulları, ikinci Murat Boncuk, üçüncü Murat Aljalemdeh oldu.

300’den fazla yarışmacının ok attığı Yaya Okçuluğu müsabakalarında ise Kadınlar Kategorisi’nin birincisi Melike Karalı, ikincisi Tuğba Kılıç, üçüncüsü İrem Deniz oldu.

BAŞKAN UĞUR ‘DÜNYA DUYACAK’

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ‘ok ve yay’ın Türk Milleti için önemli bir değer’ dedi. Balıkesir için en güzel etkinlikler devam edecek diyerek Balıkesir’deki projelere dikkat çekti ve Balıkesir’in adını Dünyaya duyurmaya devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILMAZ ‘HÜNERLER KONUŞTU’

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,”Bugün 100 yarışmacının Balıkesir bölgesinden katılması beni çok mutlu etti.  Karesi’den Altıeylül’e, Havran’ından Ayvalık’a kadar her bölgemizden atlı ve yaya okçu yarışmacımız alanda hünerlerini sergiliyor” dedi. Başkan Yılmaz, ‘’Festival alanına gelen 7’den 70’e herkesin kendini eğlendirebileceği farklı şeyler yaptık. Paintball’ın oklu versiyonunu yaptık. Vatandaşlarımız takımlar oluşturup birbirleriyle savaşabiliyor. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin festivale gösterdiği ilgiden memnun olduk. Çünkü amaçlarımızdan birisi de onların tarihini bilen bireyler olarak yetiştirmek” ifadelerine yer verdi. Başkan Yılmaz, ” 100 yarışmacının Balıkesir bölgesinden katılması beni çok mutlu etti.  Karesi’den Altıeylül’e, Havran’ından Ayvalık’a kadar her bölgemizden atlı ve yaya okçu yarışmacımız alanda fırtına gibi esti ” dedi.

Uluslararası Altın Ok Festivali’ne Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Levent Talha Suluoğlu, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve  İlçe Belediye Başkanları, çok sayıda protokol ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM

Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur ile “Han Kaftan”ı giyerek yabancı sporcular ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, etkinliğin tarih ile modern hayatı aynı anda gözler önüne serdiğini belirtti. Kültüre ve bu tür etkinliklere sahip çıkmanın önemini vurgulayan Vali Yazıcı, “Büyük milletler tarihi ve kültürüyle bir olur. Biz büyük bir milletiz. Biz bu geleneklerimizi modern hayatımıza da katarak devam etmeliyiz.” dedi.

FESTİVAL’DEN NOTLAR

Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali  5-6-7 Mayıs tarihlerinde yapıldı. İlk gün yürüyüş, konserler ve ateş gösterileri ile start alan festival ertesi gün yarışmalar ve terminal arkasındaki alanda kurulan çadırlardaki tarihi meslekleri hatırlatan pekçok meslek erbabı ile geleneksel sporlara ışık tutan sportif aktiviteler yer aldı. Katılımcılar her bir gösteride heyecan ve mutluluk yaşadı.

** Tarihi Milli Kuvvetler Caddesi’nden atlılar geçti, Karesi’yi 5 bin yıl önceye götüren atlıların geçişleri vatandaşların büyük ilgisini çekti.

** Atatürk parkında davul şov, ateş dansı, akrabotik okçuluk gösterisi, kılıç kalkan oyunu sergilendi. Sanatçı İrfan Gürdal ve Dombra şarkısının sahibi Arslanbek Sultanbekov’un konseri yer aldı.

**Geleneksel davullarla ve yakılan Hıdırellez Ateşi ile vatandaşların karşılandığı festivalde tarihteki 16 büyük Türk İmparatorluğu’nun bayrakları da dalgalandı.

** Vali Yazıcı ve beraberindekiler stantları gezdi, dövdü.

** Yedi Ortaçağ Pazarı, ile ‘tarihe yolculuk’ edildi.

**Vali Ersin Yazıcı çocukları ile geldiği alanda ok attı.

**Alana konulan  samanlar vatandaşlar tarafından fon olarak kullanıldı. Vatandaşlar samanlar arasında anı fotoğrafı çektirdi.

**Geleneksel Türk Sporlarından mangala, mas güreşi, okçuluk, aşık oyunu gibi sporlar ilgi gördü Kurulan Pony alanında ata binen çocukların Tülütabaklarla karşılaşması ilginç görüntülere sahne oldu. Tülütabaklardan korkanlarda vardı korkmayıp üzerine yürüyenlerde.

** Kurulan alanda Hıdırellez ateşide yakıldı. Ateşe odunları Vali Ersin Yazıcı başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu birlikte attı.

**Festivale; Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan, İran, Malezya, Bulgaristan, Polonya, Finlandiya, Katar, Ürdün, Moğolistan ve Romanya olmak üzere 16 ülkeden toplam 37, Türkiye’den ise 350’nin üzerinde yarışmacı katıldı.

** Türk devletleri ve topluluk çadırları, yöresel kültürel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, el sanatları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, atlı akrobasi, atlı gösteriler, mehteran gösterisi, halk oyunları ile renkli bir festival yaşatıldı.

Diriliş oyuncuları Altın Ok’ta

Altın Ok’un sahiplerini bulduğu Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali’nde Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları da vardı.

Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularından Nurettin Sönmez, Melih Özdoğan,  Cem Uçan ve  Calal Al Festival’e gelen isimler arasındaydı. Belediyeden edinilen bilgiye göre oyuncular, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Karesi Belediyesi’nin muhteşem bir organizasyona ev sahipliğini yaptığını ifade ederek, “Organizasyonda emeği geçen ve bizi Balıkesirlilerle buluşturan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu