GündemKöşe Yazıları

Şeker Hastası İçin Beslenme ve Yememesi Gerekenler

Merhaba’dan sevgiler. Bu hafta sizlere sık duyduğum “şeker hastasıyım” sözü üzerine araştırdığım ve uzman önerisi sunabileceğim bir yazı hazırladım. Diyabet yani şeker hastalığı; barışık olunması gereken, nazlı bir hastalık. Aldığınız besinlerin türlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

O halde nasıl beslenmemiz gerekir? İşte diyabetliler için beslenme önerileri…

Omega 3 Yağ Asitleri: bu esansiyel yağ asitleri vücut tarafından üretilememektedir, dolayısıyla farklı gıdalar aracılığıyla vücuda aktarılmaktadır. Omega 3 yağ asitleri şeker hastalığının yol açtığı kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemek amacıyla oldukça önemlidir.

Zeytinyağı: iyi kolesterolü yükseltir ve damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Beraberinde İnsülin direncini azaltır ve kan şekerinin stabilize olmasına yardımcı olur.

Sebze ve meyve grubundaki gıdalar içerdikleri zengin vitamin ve minerallerin yanı sıra lifli yapıya sahiptirler. Bu lifli yapıları sayesinde de kan şekerinin dengelenerek sabit kalmasına yardımcı olurlar. Lahana, karalahana, portakal, ıhlamur, limon, brokoli, turp, şalgam, greyfurt, ıspanak bu grupta ön sırada gelen besinlerdendir. Bu sebze ve meyveleri tüketirken tuz ve sos içermemelerine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda yüksek oranda tuz içerdiği için konserve formunda da tüketilmemelidir.

*Üzüm çekirdeği ve yeşil çay, şeker hastalarının kullanabileceği ilaç dışı güçlü tedavi araçlarından ikisi. Bu gıdalar vücutta İnsülin etkinliğini arttırıyor ve diyabet sonucu ortaya çıkan hastalıkların engellenmesinde etkin rol oynuyor.

* Şeker hastaları yulaf ezmesini süt ve yoğurtla birlikte tüketebiliyorlar. Ayrıca meyvelerin üzerine serpilecek tarçın ya da çayla tüketilecek çubuk tarçın da şekerin düşürülmesinde etkin rol oynuyor.

*Bakliyat grubundaki ürünler içerdikleri yüksek oranda lifle şekerin kana karışma hızını düşürürler ve kan şekerinin kontrolünü desteklerler.

*Domates suyu şeker hastaları içi başarılı bir kan sulandırıcıdır. İçeriklerinde tuz barındıran konsantre ürünler yerine taze sıkılmış domates suları tüketilmelidir.

*Şeker hastaları öğün atlamamalı; her gün düzenli öğünleri olmalı.

*Şeker hastalarına tavsiye edilen en önemli besin, sudur. Günde en az 1,5 ila 2 litre su tüketmelisiniz. Çaylar, kahveler, meyve suları, bu miktara dahil edilmemeli…

*Kızartmalar, yağda değil ızgarada kızartılmalı.

*Hamur tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar, tavsiye edilen miktarlarda tüketilmesi. Bu tür tatlılar yerine sadece meyve tüketilmesi daha sağlıklı bir beslenme tercihidir.

*Karpuz, kavun, muz ve balkabağı gibi şeker oranı yüksek meyveler, az miktarlarda yenilmeli.

*Ağırlıklı olarak lifli ve posalı yiyecekler tüketilmeli. Keten tohumu, lahana, fındık, yulaf ezmesi, kinoa, ahududu, greyfurt, kırmızı soğan, kırmızı biber, soya, ıspanak, çay, domates, kepekli pirinç, kepekli ve çavdarlı ekmek…
Peki hangilerini tüketmemeli? Ona da yarınki yazımda devam edeceğim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu