Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

Sessizliğin Ruh Sağlığına Etkisi

Sessizlik ruh sağlığımızı nasıl etkiler? İşte bilim insanlarının konu hakkında yaptığı çalışmalar ve bu çalışmaların sonuçları sizinle. İşte Sessizliğin Ruh Sağlığına Etkisi

 

Sessizliğin Ruh Sağlığına Etkisi

Elbette yüzyıllardır sessizliğin önemini biliyoruz: Birçok dinde sessizlik hayati bir iyileşme süreci olarak desteklenmektedir. Sessiz inzivalar, sessiz bir tatil evine kaçış, kırsalda yürüyüşler, meditasyon… Uzmanlar ve araştırmalar, özellikle gürültülü dünyamızda, sessizlik içinde geçirilen zamanın sayısız yararı sağlayabileceğini doğrulamaktadır. İşte Sessizliğin Ruh Sağlığına Etkisi

Kan basıncını düşürür

Yapılan bir araştırma, müzik dinledikten sonra 2 dakikalık bir sessizlik süresinin deneklerin kalp atış hızını ve kan basıncını önemli ölçüde azalttığını saptadı. Ayrıca yavaş, rahatlatıcı müzikle karşılaştırıldığında bile, sessizlik, kalp sağlığının bu önemli ölçütlerinde daha büyük düşüşlere neden oldu.

Barış

Bilim insanlarının 2013 yılında fareler üzerinde yaptığı bir çalışma gerçekleştirmiştir. Ayrıca zihni susturmanın beyin büyümesini artırdığını ortaya çıkarmıştır. Araştırmacılar, farelerin her gün 2 saat sessizliğe maruz kaldıklarında hipokampusta yeni hücreler geliştirdiğini buldular. Hipokampus, hafızamız, duygularımız ve öğrenme yeteneğimizle bağlantılı beyin bölgesidir.

Psikolog Amy Sullivan, “Yorulduğumuzda, savaş ya da kaç tepkimize aşırı yüklenir ve bir dizi soruna neden oluruz” demektedir. Ayrıca “Vücudumuzun strese verdiği fiziksel tepkiyi durdurmaya yardımcı olmak için sakin, sessiz anları kullanabiliriz.” şeklinde ifade etmiştir.

Sinirbilimciler sessiz kalmanın dinlenmek, rahatlamak ve yeniden şarj olmak için fırsatlar yaratabileceğini söylemektedir. “Sessizlik içinde oturmayı ve kendi üzerine düşünmeyi öğrenmek, kendimize ve çocuklarımıza verebileceğimiz en büyük hediyelerden biridir. Değer sistemimize, istek ve ihtiyaçlarımıza daha derinden indiğimizde, daha derin bir düzeyde iletişim kurabiliriz. Bu yeteneği geliştirmemiz gerekiyor.”

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Referans: Amanda Cassidy. “The power of silence on our mental health”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu