Gündemİlçe Haberleri

Sındırgı Sokakları Motiflerle Hayat Buldu

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, Yağcıbedir kültürü, vatandaşlara ve yöresel halka ilham oluyor. Geçmişte kök boya ile renklendirilen halılar şimdi Sındırgı sokaklarını süslüyor.

Sındırgı Sokakları Motiflerle Hayat Buldu

Sindirgi Sokaklari Motiflerle Hayat Buldu 1
Sındırgı Sokakları Motiflerle Hayat Buldu

Sındırgı’da Yere Nakşedilen Motifler Adeta Konuşuyor

Tarih, kültür, ve sanat adına atılan adımları önemsediklerini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, MERHABA’ya konuştu. Doğal taşlarla kadınlar tarafından dokunan Yağcıbedir halıları ile süslenen Yağcıbedir kültür yoluna ilişkin bazı bilgileri paylaştı. Başkan Yavaş, “Sındırgı’da halı tezgahlarında dokunan halılar bu kez sokaklara işlendi. Motiflerin her biri ayrı bir anlam barındırıyor.” dedi.

Sözlerine “Yörük kültürünün bir yansıması olan Yağcıbedir halı desenleri, geleneği yaşatılırken dikkat çeken motiflerle yollarda da iz bırakılıyor. Yağcıbedir Kültür Yolu projesi ile Kocahan bölgesi Ali Ağazade Mehmet Efendi Caddesine bölgeye doğal taşlar kondu. Bu taşlar motif motif kadınlar tarafından 12’şer metrekarelik Yağcıbedir halıları oldu ve bu kez halıya değil yere nakşedildi.” şeklinde devam etti.

Sindirgi Sokaklari Motiflerle Hayat Buldu 2
Sındırgı Sokakları Motiflerle Hayat Buldu

6 Sanatsever Kadının El Emeği

Başkan Yavaş, “Akpınar Yaşam Merkezi üyesi 6 sanatsever kadın aylarca süren bir çalışma yaptı. Yağcıbedir Kültür Yolu’na döşenen halıları gerçeğinden ayırt etmek mümkün değil. İlk üç halı caddede tek tek taş döşemesi ile yerleşti ve bir yol hikayesi oluşturuldu.” dedi.

MERHABA’ya konuşan Sema Kurt “Bizim için motiflerden dokuduğumuz bu yol hikayesi çok keyifli geçti. Mozaik taşlar, Sındırgı’yı ve Sındırgı yörüklerinin yaşamından birer kesit sunuyor. Bu ilçeye gelenler buradaki yapıyı rahatlıkla çözebilir. Bir hikaye yatar Sındırgı’da hem insanlarında hem de yaşayan geçmişinde” dedi.

Sindirgi Sokaklari Motiflerle Hayat Buldu 3
Sındırgı Sokakları Motiflerle Hayat Buldu

Yağcıbedir Halısı Nedir?

El dokuma halı modelleri arasında olan bu halılar, Balıkesir’in Bigadiç ve Sındırgı köylerinde Yörükler tarafından dokunmaktadır. Önemli kültürel değerlere sahip olan bu halılar, Selçuklu sanatının bir devamı halindedir. Geçmişin ve kültürel mirasın önemli olduğunu, korunması gerektiğini fark eden halk, örgütlenerek Sındırgı’nın coğrafi işaretlerini taşıyan ürünler üretmeye başladı. Üretilen ürünler, ‘’Hanımeli Çarşısı’’ gibi merkezlerde veya ‘’hünerli eller’’, ‘’altın kızlar’’ gibi özellikle hanımların aktif yer aldığı organizasyonlar altında satılıyor.

Haber Merkezi

Yağcıbedir Başpehlivanı Belli Oldu!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu