GündemEğitimTürkiye Gündemi

Son Yüzyıl İçerisindeki İkinci Büyük Deprem

Son Yüzyıl İçerisindeki İkinci Büyük Deprem

BAÜN Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Pazarcık ve Elbistan Merkezli Depremlerle İlgili Açıklama yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremin son yüzyıl içerisinde ülkemizde meydana gelen ikinci büyük deprem olduğu belirtildi.

Ayrıntılı Çalışma Gerekiyor
Balıkesir Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 ve Elbistan’da 7.6 şiddetinde meydana gelen depremlerle ilgili yapılan ön çalışmaların ardından kamuoyuna yönelik bilgi notu paylaşımında bulundu. Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Türkmen, gerçekleşen 7.7 şiddetindeki ilk depremin, son yüzyıl içerisinde ülkemizde meydana gelen ikinci büyük deprem olduğunu ifade ederken, Kahramanmaraş yöresinde meydana gelen depremleri oluşturan kırıkların konumu, özellikleri ve ana fay zonu ile ilişkilerinin ortaya çıkarılması için ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Artçıların Uzun Süre Devam Etmesi Bekleniyor
Türkmen depreme ilişkin “Bilindiği üzere 06.02.2023 Pazartesi saat 04.17’de “Doğu Anadolu Fay Zonu”nun Pazarcık Segmenti üzerinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuştur. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerimizi etkileyen söz konusu depremin artçıları devam ederken aynı gün saat 13.24’te daha kuzeyde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerin artçılarının uzun süre devam edeceği tahmin edilmektedir” dedi.

7.9 ve 7.7 Büyüklüklerinde Depremler
“Önceki kayıtlar incelendiğinde 7.7 büyüklüğündeki Pazarcık merkezli deprem son yüzyıl içerisinde Ülkemizde meydana gelen ikinci büyük depremdir. Bunların birincisini 27.12.1939 tarihinde Erzincan’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem oluşturmaktadır. Marmara bölgesini etkileyen 17.08.1999 Gölcük depreminin büyüklüğü ise 7.4 olarak belirlenmişti. Kahramanmaraş yöresinde meydana gelen bu depremleri oluşturan kırıkların konumu, özellikleri ve ana fay zonu ile ilişkilerinin ortaya çıkarılması için ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekmektedir.”

Hasarlı Binalara Girilmemeli
“Bölgeyi etkileyen yüksek magnitüdlü depremlerin artçılarının da yüksek olması ihtimaline karşı hasarlı binalara girilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. 06.02.2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin Ege ve Marmara bölgelerindeki aktif fayları tetikleyerek deprem oluşturması söz konusu değildir.”

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu