GündemKöşe Yazıları

Sosyolog Toplumun Beynidir

Sosyolog Toplumun Beynidir

Toplum bilimci, olaya toplu açıdan bakabilen, bireysellikten sıyrılıp toplumcu bakış açısıyla ülke olaylarını yorumlayan, aktif, donanımlı bir kişidir SOSYOLOG. Sosyolog olmak; sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, psikoloji, felsefe, tarih, coğrafya, edebiyat, siyaset, adalet, hukuk, vatandaşlık gibi bilim dalarıyla iç içe olmaktır. “Arkeolog-Antropolog-Sosyolog” üçlüsü çok iyi komşu mesleklerdir aslında. Arkeolog; yer altındaki kral mezarlarını ve eski eşyaları gün yüzüne çıkarır. Antropolog; insan bilimini ve eski çağları bizlere aktarır. Sosyolog da yaşanan tüm olaylara toplumsal açıdan bakıp insanlık uğruna çözümler üretir. “Sosyoloji-Psikoloji-Felsefe” üçlüsü de üçüz kardeş misali gibi sahnededir.

Toplum sorunları, kargaşa, çevre problemleri, toplu yaşam, ülkede yaşananlar, insanların fikir özgürlüğü, barış dolu ve huzurlu bir yaşam, adalet için savaşma, can güvenliği hep sosyolojinin araştırma konusu olmuştur. Sosyoloji lisans bölümünden mezun olup Pedagojik Formasyon Eğitimi almasına rağmen öğretmen olmak istemeyip de sosyolog olmayı hayal eden, İstanbul ili Adalet Bakanlığı’na sosyolog olarak atanan üniversite son sınıftaki ev arkadaşımız Pınar Poyraz vardı mesela. O çocukları pek sevmezdi, daha ileri yönde idealleri olan bir kızdı. Çocukları ve gençlerimizi sevenler ortaokul ve liselerde Rehber Öğretmeni, Psikoloji-Sosyoloji-Felsefe derslerinin branş öğretmeni oluyorlar. Kimisi de bakanlık onayıyla ayrı bir eğitim birimi açıp bu dersleri kendi bürosunda veriyor. Yahut üniversitede sosyoloji dalında doktorasını tamamlayıp akademisyen olabiliyor. Aile Bakanlığı’nda “Aile Danışmanı” yahut “Sosyolog” olabiliyorlar. Birçok alanı var sosyolojinin. Yeter ki bir mesleği yürekten severek benimseyin, işini aşkla yapabilmektedir niyet.

         SOSYOLOG; insanlığın dilidir, toplumun beynidir, medeniyetin kalbidir, problemlerin çözüm yoludur, insanlığın bilim yolcusudur. Sosyoloji alanının iş dünyasında genişleyen kanatları her birimize umut yelkeni olsun. Elinizdeki mesleğin hakkını verebilmek temennisiyle esen kalın.

İlgili Makaleler

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu