Gündemİlçe Haberleri

TABİP ODASI’NDAN ANMA

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde bu yılda Tıbbıyeli Hikmet’i andıklarını söyledi.

Savaştepe ilçesinde düzenledikleri anma töreninde Tabip Odası Başkanı Cılız şöyle konuştu: ‘1901 yılında Balıkesir’in Savaştepe bucağında dünyaya geldi. Babası, Posta-Telgraf memurlarından Hakkı Bey’dir. Abhazya’ dan sürülen Çerkez göçmenleri arasında Trabzon’a gelmiş bir ailenin çocuğudur.Yükseköğrenimini İstanbul’da Tıbbiye Mektebi’nde yaptı. İstanbul’un işgale uğradığı günlerde İngiliz birliklerinin işgali altında bulunan okulda düzenlenen gösterilerde öncü rol oynadı. Üçüncü sınıf öğrencisi iken Sivas Kongresi’ne katılmak üzere Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak seçilen Hikmet Bey, İstanbul’dan Sivas’a gitti. Kongreye İstanbul’dan katılan üç delegeden birisiydi. Sivas Kongresi’nde, Mustafa Kemal’e hitaben yaptığı konuşması ile tanındı. 14 Mart gösterilerini tertip eden Hikmet Bey’in, tıbbiyelilerin temsilcisi olarak Sivas Kongresi’ne gönderilmesi hususunda mutabık olundu ve 19 yaşındaki “Tıbbiyeli Hikmet” (Boran) Sivas Kongresi’nin 35 delegesinden biri olarak tıbbiyelileri temsilen gönderildi.

GEÇEN YIL AÇILIŞI YAPILMIŞTI

TBMM kurulunca arkadaşı Yusuf Bey (Balkan) ile birlikte eğitimini yarıda bırakarak Ankara’ya gitti. İki arkadaş, Cebeci’deki Asker Hastanesinde İbrahim Talî Bey’in başkanlığında tifüse karşı aşı üretmek için çalıştılar.Sıhhiye subayı olarak Büyük Taarruz’a katılan Hikmet Bey, İzmir’e giren ilk birlikte subay olarak görev aldı.Savaş yıllarından sonra İstanbul’a dönüp tıp eğitimini tamamladı (1922). Hayatını genel cerrah olarak sürdürdü. 1940’lı yıllarda gönüllü olarak “şark hizmetine” gitti; Sarıkamış’ta görev yaptı. Bu görev sırasında vereme yakalanan Hikmet Bey, İstanbul’da bir senatoryumda bir yıl kadar tedavi gördü fakat sağlığına kavuşamadı; 1945 yılında hayatını kaybetti. Karacaahmet Mezarlığı’nda yatmaktadır. Savaştepe’de Tıbbıyeli Hikmet anıtı geçtiğimiz yıl İlçe Kaymakamı Fikret Zaman, Belediye Başkanı Turhan Şimşek, bazı hekimler, Sivil Toplum kuruluşlarının temsilcileri, Köy Enstitülüleri ve vatandaşlar ile birlikte yapılmıştı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu