Semra AMAN AKYÜREK

TARIM SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİ DÖNEMİ

Teknoloji ilerliyor ve bu ilerleme hayatın pek çok farklı yönünde, değişim ve gelişmeyi de beraberinde getiriyor, zorunlu kılıyor. Türkiye’de tarım ve Balıkesir’de temel ihtiyaçların vazgeçilmezi olan tarım, bu konuda sizce hangi aşamada? Tarımda teknoloji ne düzeyde kullanılıyor? Balıkesir Türkiye’yi doyuran şehir ileriki yıllarda bu değişim ve dönüşümü teknolojiye ayak uydurarak gösterebilecek mi? Bugünkü yazımda bugüne dek neler yapılmış bir göz atalım…

Sadece bir yiyecek meselesi değil aynı zamanda gelecek meselesi olarak görülmesi gereken tarım sektörü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışmalarına baktığımızda yarınlarını hesaplayan bir politika izliyor. Hedef olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in şu sözlerini hatırlayalım; ‘2023 yılında tarımsal hasılası 150 milyar dolara, ihracatı 40 milyar dolara ulaşmış,14 milyon hektarın tamamında arazi toplulaştırmasını tamamlamış ekonomik olarak sulamaya elverişli 8,5 milyon hektar tarım alanını sulamaya açmış bir Türkiye hedefi taşıyoruz.’

MİLLİ TARIM PROJESİ

İlgili Makaleler

Tarım konusunda yaptığım bir araştırma gösteriyor ki; tarımsal hasılayı önemli bir seviyeye getirme çalışması tarım sektörüne yapılan desteklerle 15 yılda 4 kattan fazla artışla 2016’da 158 milyar dolara ulaşmış. Avrupa liderliğimiz bu aşamada geçtiğimiz son iki yıl boyunca sürmüş ve İhracat 16,2 milyar dolar, ithalat ise 10 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Önemli olan bir gelişmede geçirdiğimiz bu yıllarda tarımda hiç kuşkusuz ‘Milli Tarım Projesi’

Eşi benzeri olmayan bir coğrafyaya sahibiz. Topraklarımızdaki verimin bekçileri çiftçiler için destekler devam ediyor ve Bakanlığın Tarımı geliştirme yönünde AR-GE çalışmaları da aktif işliyor. Önceliklerse bu noktada ülkemiz için tohumculuk, damızlık yetiştiriciliği, makanizasyon, biyoteknoloji, genetik ve doğal kaynakların korunması, değerlendirilmesi ve yerli girdi üretimi. Türkiye 2023 hedefleri ve 2071 hedeflerine doğru ilerlerken tarımda teknolojiyi de arge çalışmaları ile tamamlama çalışmalarının olduğunu düşünerek sadece yiyeceğe değil aynı zamanda geleceğe dönük çalışmalarında beraberinde yapıldığını bilmek, tarımında gelişeceğini dönüşeceğini şart koşuyor. Tarımdaki teknolojik sistem artık bunu gerektiriyor.AR-GE çalışmalarıda bunun için yapılıyor.

GIDA GÜVENLİĞİ

Milli Tarım projesinde amaç gıda güvenliğini sağlamak ve yerli üretimi yeterince sağlayabilmek. Bu noktada havza bazlı tarımsal üretimi destekleme model ile hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Balıkesir’de de çiftçilerin tarım ve hayvancılık adına desteklemeleri takip etmesi ve gelişime duyarlı oldukları biliniyor. Bu konuda da özellikle eğitim içerikli toplantılara Balıkesir’de sık rastlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu