Köşe Yazıları

TEDAVİSİ ZORDUR: OMUZ AĞRILARI!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Hastalarım omuz ağrım var dediğinde benim ilk tepkim “eyvah” oluyor. Neden mi? Çünkü çok zor ve geç iyileşen bu eklem hastaları da hekimleri de yoran bir bölgedir. Omuz aslen elin çalışmasını sağlayan bir eklem olduğu için hastalığı durumunda da kişi genellikle günlük işlerini yapmakta ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. O nedenle omuz gerçekten önemli bir bölgedir.

Bu hafta size omuz ağrılarından, nedenlerinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak omuz ağrısının boyun ağrılarıyla çok karışabileceğini belirtmek sanırım doğru olacaktır. Nitekim hastaların çoğu boyun ağrım var diye hekime başvuru yapar.

Peki omuz ağrısı yapan nedenler nedir diye bir bakacak olursak sıklıkla görülen sorunun kas sıkışması olduğunu söyleyebilirim. Kas sıkışması omuzun önemli hareket ettirici kaslarının iltahap, kireç, kötü duruş gibi nedenlerle sıkışmasıdır. Ama şunu da söylemek gerekir ki altta yatan hiçbir nedende olmayabilir. Bunlar içinde de en sık neden kötü duruştur diyebilirim. Özellikle masa başı çalışanlarda veya sürekli kolları kullanarak yapılan işlerde bunu çok kolaylaştırmaktadır. Yine iltahaplı bir romatizmanız varsa omuzda kas sıkışması ve hatta yırtığı çok sık olarak görülmektedir.

Omuzda yaygın olarak görülen bir diğer sorun ise omuz kaslarında yırtık olmasıdır. Bu durum genellikle kas sıkışmasının daha ileride görülen bir evresidir. Gerçekten tedavisi oldukça uzun süren bir sorundur. Bir diğer sık problemde donuk omzudur yani omuz ekleminin her yöne hareketlerinin kısıtlı olmasıdır. Bunun ise en sık nedeni uzun süren hareketsizlik, şeker gibi bir hastalığının olmasıdır. Donuk omuzda da yine altta hiçbir neden olmayabilir. Hasta yavaş yavaş kolunu kaldırmaz ve sonuç olarak günlük hiçbir işini yapamaz. Yine donuk omuz hastalığının da tedavisi oldukça uzun ve zorludur.

Bunlar dışında da omuzun tabi ki farklı hastalıkları mevcuttur. Bunlar arasında; kireçlenme, iltahaplı romatizmalar, kırıklar da yer almaktadır.

Haftaya da sizlere omuz hastalıklarının tedavisinden bahsedeceğim.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu