GündemÖzel Haberler

TEDBİR VE ÖNLEM ŞART!

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu Oda olarak yapılan bilgilendirmeleri halka ulaştırdıklarını ve bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Tanrıkulu MERHABA’ya yaptığı konuşmasında, “Oda Olarak sektöre ve Balıkesir’e hizmet veriyoruz. Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Türkiye’de ki 56 odadan bir tanesi. Türk Veteriner Hekimler Birliği çatısı altında toplanmış. Balıkesir’de 700 üyemiz bulunuyor. Mesleki alandaki tüm faaliyetler Balıkesir’de mevcut. Arıcılık, Balıkçılık, Gıda işletmelerinden tutun pek çok çeşit Balıkesir’de var“dedi.

“Sayı Gittikçe Artıyor”

Zoonos hastalıklarına dikkat çeken Başkan Tanrıkulu, “Hayvan Sağlığı ve Hayvanlardan İnsanlara ve İnsanlardan da Hayvanlara geçebilen hastalıklar konusunda “Zoonoz” dediğimiz hastalığa karşı zaman zaman uyarıda bulunuyoruz. Medyada yankı bulan haberlerde var. İstanbul Adalarda Ruam hastalığı görüldü.250’yi geçen zoonoz hastalığı mevcut. İnsanlardaki patojen mikroorganizmaların neredeyse yüzde 60-70’i zoonoz hastalıklarla ilgili. İnsan sağlığını direk etkileyen bir alan. Balıkesir’de biz şu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. İnsan Sağlığı için önce Hayvan Sağlığı diyoruz ”şeklinde konuştu.

“Zoonoz Hastalıklara Dikkat”

Mesleğimiz zoonozlar la ilgilenen bir meslek diyen Tanrıkulu konuşmasında, “Şarbon dönem dönem çıkan bir hastalık. Kuduz tedavisi pek mümkün olmayan bir hastalık. Son dönelerde hızla tırmanana Brusella, Tüberküloz. Yazın Kırım Kongo Kanamalı hastalığı buda zoonoz hastalıklardan biri. Türkiye’de ilk gözlemlenen Manyas ilçesinde çıkan Kuş Gribi de bir zoonoz. Bu zoonotik hastalıkların önüne geçmemiz gerekiyor. Tek bir meslek bunun sorumluluğunu alamaz. Bu komple düşünülebilecek bir alan. Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili meslek kuruluşlarının ortak çalışmaları ile yapılması gerekenler var. Zoonoz hastalığı olan bir hayvana temas ile bulaşıyor. İkincisi hastalığa maruz kalmış hayvanın kan, idrar vb temas, Bunlara teması olmuş gıda, solunum yolu ve vektörel kaynaklı-sinek, kene gibi.10 yıl önce Kırım Kongo Kanamalı Hastalıktan çok sayıda kişiyi kaybettik. Balıkesir olarak biz elimizden geldiğince bu bilgilendirmeleri yapmaya çalışıyoruz .Gerek broşürlerle gerekse anlatarak. Bulaşmanın önüne geçebilmenin bir yolu da aşılama. Aşılama ile ilgili çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Temel kavram olarak zoonoz oldukça tehlikeli bir problem ”ifadelerine yer verdi.

“Aşılama Çok Önemli”

“Balıkesir’de Kuduzla ilgili sıkıntılar var. Yeni otobanın yapılması ve beraberinde doğal yapının bozulması ile birlikte Balya, İvrindi, Madra Dağı civarı, Kaz Dağları civarında ciddi kuduz vakarı çıktı. Bununla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz aşılama çalışmaları yapıyor ve bununla ilgili de bir proje ürettiler. Havadan doğal yaşamı ilaçlama ve ayrıca aşılama ile ilgili. Halkımızı kuduz konusunda bilgilendirmemiz gerekiyor. Özellikle hayvan besleyen halkımızın kuduzla ilgili aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Tüberküloz içinde birşeyler söylemek lazım. Tüberküloz hastalığındaki artışa dikkat çekti ve tüberkülozlu hayvanların tüketimi konusunda ciddi bir çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu yaptığı konuşmada, “Tüberküloz içinde birşeyler söylemek lazım. Tüberkülozun görülme sıkılığında ciddi oranda bir sıklık var. Bunun önüne geçilebilmesi içinde bazı destekleme modellerinden vazgeçilmesi gerekiyor. Hayvan varlığını da tehdit eder bir poziyonda. Hayvan varlığını tehdit ediyor ama tüberkülozda bir zoonotik hastalık. Tüberkülozlu hayvanların tüketimi ile de ilgili ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu