Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Teknoloji Transferler Ofisi (TTO)

Teknoloji Transferler Ofisi (TTO)

 

Üniversitemizle ilgili haberleri ulusal ve yerel basından takip edenler, BAUN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve ekibinin göreve başlamasıyla birlikte üniversitede yoğun bir faaliyet başladığını fark etmiş olmalılar. Üniversiteyi bekleyen bu büyük değişimin ilk sinyalleri üniversite web sayfasının değişmesiyle de verildi. Yeni rektörümüzün göreve başlamasının daha ilk haftalarında, Batı Balkanlar ve Asya ülkeleriyle yapılan 8 uluslar arası anlaşma ile üniversitemizin uluslar arasılaşması noktasında hızlı adımlarla ilerleyeceği mesajı da verilmiş oldu.

Yeni yönetimin üniversite için ortaya koyduğu en önemli girişimlerden biri de Teknoloji Transfer Ofisinin (TTO) kurulmuş olmasıydı. BAUN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun göreve başlamasının hemen ardından bir ay içerisinde TTO’nun kurulması ve yeni yönetimin ilk yürütme kurulunu toplanıp faaliyete başlaması üniversite-sanayi işbirliğinde hızlı adımlar atılacağının ayak sesleriydi.

Üniversite ve sanayinin çeşitli iletişim yollarıyla iş birliği mümkündür fakat bugüne kadar Balıkesir’de bu iş birliklerinin geri dönüşü oldukça zayıf olmuştur. Kurulan BAUN TTO ile hem sanayi cephesi hem de üniversitedeki araştırmacılar üçüncü bir şahısla ya da kurumla iletişime geçmek zorunda kalmadan araştırmalarını değerlendirmeye sokma fırsatını yakalayacaklardır.

Bilindiği gibi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO); akademik araştırma sonuçlarını hızlı ve etkili bir şekilde akademik çıktılara dönüştürerek sanayi ve ticaretle iş birliği halinde faaliyetlerin yürütüldüğü bir yapıdır. Üniversite sanayi işbirliğinin arttırılması için TTO; iş bekleyen değil, işi takip eden (proaktif) bir yapıyla hareket eder. İş dünyası ile yakın temas kurarak işbirliği projelerini hayata geçirmek için fırsat kollayan bir süreci yönetir.

BAUN Teknoloji Transfer Ofisi

 

üniversite sanayi iş birliğini geliştirmek amacıyla nitelikli çalışanlar ile şirket arasında ilişki kurulmasına yardımcı olunacaktır. Girişimcilik, şirketleşme inovasyon ve Ar-Ge gibi konularda eğitim, tanıtım ve farkındalık hizmetleri sunulacaktır. Fikri ve sınai hakların yönetimi ve lisanslama ve patent temini gibi konularda hizmetleri yürütülecektir. Ayrıca destek programlarından yararlanma ve proje fonlanması konularında çalışmalar yaparak bu noktada üretim sektörleri ve üniversiteleri buluşturarak ihtiyaca göre yönlendirmeler yapılacaktır.

Bununla birlikte Üniversite-Sanayi iş birliğinde başarılı olunması, iki tarafında beklentilerinin karşılanmasına bağlıdır. Bunun için sanayicilerin üniversitelerden beklediği çözüm önerileri dahilinde, beklentilerin belirlenmesi ve buna bağlı olarak eğitim öğretim sisteminin planlanması şarttır. Ar-Ge çalışmalarına ve bu çalışmalar sonucu elde edilen bilgilerin uygulamaya dönüşmesinde üniversiteler zayıf kalmaktadır. İşte tam da bu noktada BAUN TTO devreye girecek sanayicilerle akademisyenler buluşturulacaktır. Üniversitelerin sahip olduğu teknik ve akademik altyapının sanayinin gelişmesinde ve verimliliğin artırımında kullanılacaktır. Sanayinin üniversitelere Ar-Ge yapması için kaynak oluşturması için çaba harcanacaktır.

İlerleyen süreçte Rektörümüz ve ekibinin önderliğinde tüm akademik ve idari personelin katkısı ile oluşacak ekip ruhu ile Balıkesir Üniversitesinde güzel şeylerin olacağına inancımız tamdır.

Teknoloji Transferler Ofisi (TTO)

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu