İlçe Haberleri

TMMOB’den Sorunlara Çözüm Çalıştayı

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına İKK Sekreteri Betül Dikici şehir plancılarının sorunlarını gündeme getirdi.

TMMOB’den Sorunlara Çözüm Çalıştayı

Tmmobden Sorunlara Cozum Calistayi 1
Tmmob’den Sorunlara Çözüm Çalıştayı

“Emekli Statüsünde Yaşam”

Betül Dikici, “Yasalara göre belirlenmiş çalışma süresini dolduran ve yaşlılık, hastalık gibi bir nedenle işinden ayrılan, kendisine geçmiş emeklerinin karşılığında aylık bağlanan tüm meslektaşlarımız emekli statüsüyle yaşamlarını sürdürüyor” dedi.

“Boşuna Okumadık”

Dikici açıklamasında “Emekli olabilen yurttaşlarımız için emeklilik bir fırsat olarak değil, yeni bir yaşam zorluğu olarak yaşanıyor. Hepinizin bildiği gibi 2023 Eylül ayında TMMOB olarak bir kampanya başlattık ve her yerde hem meslektaşlarımızın hem halkımızın sorunları dile getirmek adına ‘Boşuna mı Okuduk’ diye sorduk ve Boşuna Okumadık diye yanıt vermiştik” dedi.

“Verilen Zamlar Yetmiyor”

Ülkede yaşam şartları giderek zorlaşıyor diyen Betül Dikici, “ İŞKUR’a kasım itibarıyla 2 milyon 381 bin kişi kayıtlı bulunuyor. Bunların yüzde 33’ü olan 792 bin kişi bir yıldan daha uzun süredir iş için bekliyor ”dedi. Ayrıca, Geçen yıl kuruma kayıtlı olan işsiz sayısı 3 milyonun üzerinde olsa da uzun süreli işsiz olanların oranı yüzde 18 olarak hesaplanıyordu. Kuruma kayıtlı işsizler içerisinde ne yazık ki en acı tabloyu 60 yaş üzerindeki emekçiler oluşturuyor. Emeklilere verilen zamlar, ne de ikramiye diye elimize tutuşturdukları paralar artık yetmiyor” şeklinde konuştu.

Sosyal Güvenlik Mekanizmasında Mantık Vurgusu

“Sosyal güvenlik devletin en temel görevi, yurttaşın da en öncelikli hakkıdır. Sosyal güvenliğin temel amacı bireyleri karşılaşacağı sosyal risklere karşı korumak ve bu risklerle karşılaştıkları zaman, riskin etkilerini en aza indirmektir. Bunun için çalışanların maaşlarından sosyal güvenlik primi tahsil edilir ve bu primler devlet tarafından kullanılır. Yani sosyal güvenlik mekanizmasının temel mantığı toplumun bütününün, her bir parçasına ve geleceğine ortaklaşa sahip çıkmasıdır.”

2008 yılında, TMMOB’nin içinde bulunduğu emek ve meslek örgütlerinin etkin muhalefetine rağmen çıkarılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, sağlıkta ve sosyal güvenlikteki bu neoliberal dönüşümün, ticarileşmenin en önemli adımı oldu.

“İnsanca Yaşam Bu Şartlarda Mümkün Değil”

“Yasayla beraber emeklilik yaşı uzatıldı, çalışma gün sayısı artırıldı, aylık bağlama oranları düşürüldü, sağlığın finansman modeli değiştirildi. Sonrasında özel hastanelere büyük kaynaklar aktarıldı. Bireysel emeklilik sistemleri ortaya çıktı. Zamanla Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu hale getirildi.Bu durumdan meslektaşlarımız da etkilenmektedir. Bugün için kamuda en üst düzey bir görevden emekli olmamışlarsa, mimar, mühendis ve şehir plancılarının alacakları emekli maaşıyla günümüzde insanca yaşamaları mümkün değildir.”

Emekli Sandığı Kanununa Dikkat Çekildi

“Bildiğiniz gibi Birliğimiz tarafından hazırlanan; kamu çalışanı mühendis mimar ve şehir plancılarının emekli aylıklarında iyileştirme yapılması amacıyla ‘Emekli Sandığı Kanununda’ değişiklik yapılmasını öngören ve meclise sunulan bir kanun teklifimiz, ne yazık ki hala Plan Bütçe komisyonunda bekletilmektedir. Bu teklifimizin ivedilikle yasalaştırılmasını ısrarla talep etmeye devam edeceğiz. Toplumun dar ve sabit gelirli diğer kesimleri gibi, emekli meslektaşlarımız da büyük sıkıntılar içinde yaşamaktadır. Kriz dönemiyle birlikte artan yaşam maliyetleri bu sıkıntıları sürdürülemez boyutlara taşımıştır”.

“Emekli Üyelerimizin Talepleri TMMOB’nin Talebidir”

“Emekli meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal sorunları konusunda Birliğimiz bünyesinde oluşturduğumuz ve bu çalıştayı organize eden TMMOB çalışma grubu emekli meslektaşlarımızın farklı alanlarda yaşadığı sorunlar ve taleplerimiz konusunda bugüne kadar oldukça detaylı çalışmalar yaptılar. Her zaman söylediğimiz gibi emekli üyelerimizin sorunları, TMMOB’nin sorunudur. Emekli üyelerimizin talepleri, TMMOB’nin talepleridir”.

Sorunlar Konuşuldu Çözüm Yolları Arandı

“Emekli mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarını tartışıldığı çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Ekrem Poyraz gerçekleştirdi. Prof. Dr. Velittin Kalınkara “Yaşlının Bağımlılığını ve Siyasi Gücünü Yeniden Düşünmek: Politik Gerontoloji Yaklaşımı” ve Prof. Dr. Aziz Konukman “Emekli Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının SorunlarınınTespiti ve Çözüm Önerileri” sunumlarını gerçekleştirdi.İkinci oturum moderatörlüğü görevini önceki dönem TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı üstlendi. Mahinur Şahbaz “Emeklilerin Örgütlenmesi ve TMMOB” sunumunu gerçekleştirirken; Zeynel Abidin ERGEN, Nevin Berktaş, Fikri Kalender de TMMOB’ye bağlı odaların emekli üyeleri adına sunumlar yaptılar. Çalıştay soru-cevap bölümün ardından son buldu.”

Haber: Bülten

TMMOB’den Sorunlara Çözüm Çalıştayı

Başkan Dikici Torba Yasa Teklifini Eleştirdi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu