GündemEkonomi

TÜCCARLARA ARTIK ‘DUR’ DEMELİ”

Balıkesir’de fırıncıların girdi maliyetlerinin artması esnafı kara kara düşündüğünü belirten Balıkesir Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Necdet Erkan, unun çuvalına yüzde 40 zam ile maliyetlerin artmasını Erkan değerlendirdi. Erkan “Bakanlık un fiyatlarını arttıran tüccarlara artık ‘dur’ demeli” diye konuştu.

Son aylarda döviz kurunda yaşanan hareketlilik birçok sektörü olumsuz etkiledi. Özellikle gıda, yakıt, enerji ve benzer sektörlerde yaşanan sıkıntı un fiyatlarına da yansıdı.
Türkiye’de ilk defa harman zamanı un fiyatlarına %40 civarında zam yapıldığını belirten Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Necdet Erkan Bakanlığın girdi maliyetleri artan esnafın zam yapmasına ‘dur’ demesi yerine un fiyatlarını arttıran un fabrikalarına, tüccarlara bir önlem alınması gerektiğini ifade etti.

‘’HARMAN ZAMANI OLMAZ’’

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilikten önce yapılan harman ile çiftçi, bu girdi maliyetlerinden fazla etkilemediğini, un fiyatlarındaki artışın tüccarlardan kaynaklandığını ifade eden Başkan Erkan “Harman zamanından önce, yani bundan 1,5 ay önce unun çuvalını 70 liraya alıyorduk. Şimdi bu fiyat 100 lira. Bu fiyatın duracağı da belli değil. Bu sene Türkiye’ye yetecek buğday rekoltesinin gerçekleştiğini söyleniyor. Ama harman zamanı unun çuvalına şimdiden %40 oranında zam yapılıyor. Hükümetimiz bu un fabrikalarına artık ‘dur’ demesi lazım. Bizim fırıncılar olarak un, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlardan sonra ekmeğin fiyatı için düzenleme yapmak istememiz ise bakanlık tarafından bekletilmektedir. Şu an 200 gramı 1 lira olan ekmeğe 220 gram 1 lira 25 kuruş güncellememiz Ticaret Bakanlığı enflasyonu artırır endişesiyle bizim haklı zam talebimizi bekletiyor. Bu girdi maliyetlerinin daha da artması sonrasında fırıncılardan ekmek üretmesi istenmesi bizim sonumuzu hazırlar. Bu maliyetler ile kimse ekmek üretemez hale gelir” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu