GündemDünyadan HaberlerEğitim

UNUTULMAYAN OYUNLAR

Çocukluğunda kimler yakan top, mendil kapmaca, taş taş üstünde, topaç ve benzeri oyunları oynamadı ki? Hatıralarımızda kalan ve bugünlerde de yaşatılmaya devam eden unutulmayan o sağlıklı ve içerisinde hareketli bir yaşam barındıran oyunlar şimdi okullarda.

Çocukluk yıllarının vazgeçilmez oyunları istop, mendil kapmaca, yakan top, topaç ve buna benzer daha pekçok oyunlarla büyüdük. Teknolojinin son zamanlarda hızlı bir büyüme göstermesiyle birlikte, mahalle aralarında sokaklarda çocuk sesleri azaldı. Mahalle oyunlarında top oynarken cam kıran çocuklar artık azınlıkta. Oysaki çocukların mutluluğu o camlardan daha da kıymetliydi…

KARESİ’DE OYUN FARKI

Bugünlerde eski oyunlar yaşatılmaya devam ediyor. Gerek teknolojinin hızı gerekse şehirlerdeki taş yapıların çoğalmasıyla birlikte mahallelerde artık oyun oynamak nerdeyse imkansız. Ancak okullarda yaşatılan eskiye dayalı ve bir o kadar hareketli oyunlar günümüzde de hatırlanmaya hala devam ediyor. Geçtiğimiz gün Geleneksel çocuk oyunları şenliğinde unutulmaya yüz tutmuş oyunlar sergilendi. Karesi ’de bulunan yaklaşık 4bin öğrenci mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, yakan top vb. oyunları oynadı. Kazananlar ödüllendirildi.

ÇIK DIŞARIYA OYNAYALIM

Geleneksel çocuk oyunları şenliğinde unutulmaya yüz tutmuş oyunlar Karesi’de yaklaşık 4bin çocuğun oyunlara katılımı ile renkli görüntülere sahne oldu. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını canlandırmak, ilk ve ortaokul öğrencilerini televizyon ve bilgisayar alışkanlığından uzak tutmak maksadıyla hayata geçirilen, ‘çık dışarıya oynayalım’ projesi ödül töreni yapıldı.

‘BİR KAŞIK AYRAN YARIN SABAH BAYRAM’

Çocukluğumuzda en çok oynadığımız oyunlardan biride ’‘Yağ satarım bal satarım,Ustam öldü ben satarım.Ustamın kürkü sarıdır.Satsam 15 liradır.Zam-bak,Zum-bak Dön arakaya iyi bak’’ Bu sözler ile daire etrafında toplanmış çocukların ardından dolaşan bir kişinin ağzındaki cümleler bunlar.

Bu oyunda önce bir ebe belirleniyor.Tüm oyuncular yüzleri içe bakacak şekilde halka oluyor.Ebe mendili arkası dönük olan oyunculardan birinin arkasına kimseye göstermeden koyuyor.Dairenin çevresinde yağ satarım balsatarım şarkısını söyleyerek dönmeye başlıyor.Arkasına mendil bırakılan oyuncu,bunun farkına vardığı anda mendili alarak ebeyi kovalamaya başlıyor.Ebe yakalanmadan önce yerine oturursa,mendili alan oyuncu ebe oluyor.Ve aynı durum bir sonraki turda da devam ediyor.

ŞEN ÇOCUKLAR OYUNDAYDI

Karesi ilçesindeki okullardan yaklaşık olarak 4000 öğrencinin katıldığı unutulmaya yüz tutmuş mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, kaleli yakan top gibi geleneksel oyunların hem oynanıp hem de öğrenildiği müsabakalarda dereceye giren okullar ve öğrenciler ödüllendirildi. Karesi Kaymakamlığı, Karesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karesi Belediyesi iş birliği ile ‘Çık Dışarıya Oynayalım’ projesi kapsamında 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ Karesi ilçe final programı ve ödül töreni Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, İl ve İlçe Protokolü, öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımlarıyla Alparslan Türkeş Spor Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu