Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

Hepimiz zaman zaman utangaçlık yaşıyoruz. Ancak bu durum hayatınızı etkiliyorsa utangaçlıkla başa çıkma konusunda hazırladığımız bu listeyi inceleyebilirsiniz. Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu!

Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

Sosyal olarak diğer insanlarla iletişim halinde olmak hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımız için vazgeçilmez öneme sahiptir. Ancak bazı durumlarda insanlarla bir aradayken gergin ve stresli hissedebiliriz. Eğer sosyal ortamlarda sık sık kendinizi garip hissediyor, ne konuşacağınızı bilemiyor ya da insanların sizin hakkınızda ne düşüneceğinden endişe ediyorsanız, bu durum izole bir hayat yaşamanıza neden olabilir. Düşünün, insanlarla dolu bir odadasınız.

Sizin dışınızda herkes sosyalleşiyor ve harika vakit geçiriyor gibi görünüyor. Kenarda duruyorsunuz, tek başınıza. Bu etkinlikte yeni insanlarla tanışmak için birçok şansınız oluyor ama bir türlü rahat rahat konuşamıyorsunuz. Tanıdık geliyor mu? Utangaçlık hepimizin günlük hayatta yaşadığı bir şey, ancak yaşamınızı çok fazla etkiliyorsa artık bir adım atma vakti gelmiş olabilir. Ama nasıl, utangaçlıkla başa çıkmak için ne yapılmalı? Bu yazımızda, utangaçlıkla başa çıkmanın 8 yolu hakkında konuşacağız. Detayları birlikte inceleyelim.

Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

Utangaçlık tam olarak nedir?

Utangaçlığın 3 yaygın nedeni

Utangaçlığın birden çok nedeni var. Utangaçlıkla başa çıkmanın yolu hakkında konuşmadan önce bu sebeplerden kısaca bahsedelim.

1. Genetik etkiler

Evet, genetiğiniz utangaçlığa sebep olabilir! Ancak bu durum, utangaçlığı aşamayacağınız anlamına gelmiyor.

2. Çevresel etkiler

İçinde büyüdüğünüz çevre, kişiliğiniz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Mesela çok baskıcı ebeveynler tarafından yetiştirildiyseniz, insanlarla normal bir şekilde iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz.

3. Travmatik deneyimler

Çocukluktan gelen travmatik deneyimler, yetişkinlik döneminde karşınıza çıkabilir. Örneğin, çocukken zorbalığa uğramak ileride utangaçlık yaşamanıza neden olabilir. Boşanma veya ölüm gibi ailede değişikliğe neden olan olaylar da utangaçlığa yol açabilir.

Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

Utangaçlıkla başa çıkmanın 8 yolu

1. Yavaş yavaş başlayın

Konfor alanınızın dışına çıkmak bunaltıcı olabilir, bu yüzden kendinize biraz zaman verin. Mesela küçük hedefler belirleyin. Bir aile üyesiyle konuşarak veya bir iş arkadaşınızla havadan sudan sohbet ederek başlayın.

2. Hangi konuda iyi olduğunuzu keşfedin

Utangaçlığınız başarınızın önüne geçiyorsa, hayattaki fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz. Güçlü yönlerinizi keşfetmek, yeni şeyler deneme konusunda kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olacaktır.

3. Kimse size bakmıyor!

İnsanlar yaptığınız her harekete dikkat etmiyor, merak etmeyin. Kalabalık ortamlarda herkes genelde kendine dikkat eder, o yüzden derin bir nefes alın.

Güneşin Ardında Gizlenen Karamsarlık

4. Kendinizi sabote etmeyin

Genellikle en büyük düşmanımız, yine kendimiziz. Sosyal ortamlarda konuşurken ağzınızdan çıkan her kelimeyi sonradan uzun uzun düşünmeyin. Ayrıca başkalarının tonlarına ve yüz ifadelerine de aşırı odaklanmayın, çünkü uzun süredir utangaçlıkla baş ediyorsanız muhtemelen karşınızdakinin vücut dilini yanlış yorumlamaya meyillisiniz.

5. Hata yapacağınızı kabul edin

Hayatta illaki hatalar yapacaksınız ve bu, dünyanın sonu değil. Kendinizle ilgili hayal kırıklığına uğramak kolay, ancak kimse mükemmel değildir.

6. Fark edin

Utangaçlığınız sizi nasıl etkiliyor? Beden diliniz değişiyor mu? İnsanlarla göz teması kurmakta zorlanıyor musunuz ? Ne zaman ve hani koşullarda utangaç hissetmeye başladığınızı fark etmek, onunla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Depresyon Ne Değildir?

7. Destek alın

Çevrenizdekilerin sizi yargılamadığını fark edince, kendiniz hakkında daha iyi hissedeceksiniz. Hatta sizi destekleyen insanlar varken konfor alanınızın dışına çıkabilirsiniz.

8. Terapi alın

Ne yaparsanız yapın utangaçlığınızın üstesinden gelemiyorsanız, bir uzmana danışabilirsiniz. Belki de bu durumun altında başka psikolojik sorunlar vardır.

 

Haber Merkezi

Sosyal anksiyeteniz olabilir mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu