GündemKöşe Yazıları

YAPTIĞINI YAZ, YAZDIĞINI YAP

YAPTIĞINI YAZ, YAZDIĞINI YAP

 

Artan nüfus karşısında insan oğlunun gıda ihtiyacı da artmakta ve gıdaya bağlı bu ihtiyaç insan beslenmesi olarak gündeme gelmektedir. Yanlış anlaşılmasın bu yazım beslenme konusunda ve insan vücudunun beslenme ihtiyaçları konusunda değil, güvenilir gıda ve güvenilir gıdaya ulaşabilme ile alakalıdır.

Gıda ihtiyacı, “güvenilir gıda” ve “güvenilir gıdaya ulaşabilme olanakları” kavramlarını beraberinde getirmektedir. Bu anlamda bu kavramlardan “güvenilir gıda” olgusunu karşılayan sistem tarımsal üretimde İyi Tarım Uygulamaları sistemidir. İnsan beslenmesi için hammadde, yarı mamul ürün veya nihai ürün sağlayan tarım sektörünün önemi çok yüksek derecededir.

İyi tarım uygulamaları sistemi, tarımsal üretimin belli kurallar çerçevesinde yapılmasını isteyen bir sistemdir. Bu kurallara uygun olarak tarımsal üretim yapılıp yapılmadığı, T.C. Tarım Orman Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kontrol-sertifikasyon kuruluşu tarafından kontrol edilir ve denetlenen üreticiye İyi Tarım uygulaması sertifikası verilir. Çiftçinin ürünü bu sertifikayla “İyi Tarım Uygulamaları kurallarına göre üretilmiş olan ürün” vasfını taşır. İyi Tarım Uygulamaları; tarımsal sertifikasyon seçeneklerinden birisidir ve güvenilir gıdaya kestirmeden giden bilinçli bir tarımsal üretim metodudur.

İyi Tarım Uygulamalarında bir tane ana kural vardır ve bu ana kural çok önemlidir. “Yaptığını yaz, yazdığını yap” kuralı. İyi Tarım kurallarında kayıt tutmak esastır. Çiftçinin üretim sezonu içinde yapacağı toprak işleme uygulamalarının kayıtlarından başlayarak, eğer sertifikasyona giren bitki tek yıllık ise tohum ve/veya fidenin, çok yıllık ise fidanın ekim/dikim kayıtları, sulama uygulamaları kayıtları, ilaç ve gübre uygulamaları kayıtları, hasat kayıtları gibi kayıtların o sezon için tutulmasını mecbur kılar. İyi Tarım Uygulamaları kurallarına göre üretim yaparak bu konuda sertifikalı ürüne sahip olmak isteyenler; sertifikasyon kapsamında denetlenecek olan üründe ruhsatı olmayan tarım ilacını kullanamazlar ve kullanacakları ruhsatlı tarım ilacında da tavsiye edilen doz miktarından fazlasını kullanamazlar. Bu miktarı aştıklarında bitkinin insan beslenmesinde tüketilen kısmına yapılacak olan ilaç kalıntısı analizinde, kalıntı çıkar ve sertifika alamazlar. Bir anlamda yetiştirdikleri ürün güvenilir gıda olarak tescil edilmemiş olur.

İyi Tarım Uygulamaları sertifikası almak için başvurmak isteyen çiftçi; içinde bulunduğu yılın ÇKS belgesini almış olmalıdır. T.C. Tarım Orman Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan sertifikasyon kuruluşlarından herhangi birisine, hangi tarımsal ürünlerini İyi Tarım kapsamına almak istiyorsa dilekçe ile başvurması gereklidir. Sertifikasyon fiyatında anlaştıkları zaman yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşu ile çiftçi sözleşme yapar. Sertifikasyon kuruluşu çiftçi için denetim tarihi belirler. Bu tarihi denetlenecek olan ürünün hasat zamanı içerisinde bir tarih olur, bu tarih denetimin yapılacağı ilin Tarım Orman müdürlüğü ve çiftçi ile paylaşır. Denetim iki aşamalı olarak gerçekleşir. Birinci aşamada çiftçini üretim ile ilgili kayıtlarına bakılır. İkinci aşamada ise üretim sahasında gözlem ve kontroller yapılır. Saha denetimi sırasında üründen numune alınır ve kalıntı analizi yapılmak ürere laboratuvara gönderilir. Denetimler sırasında karşılaşılan uygunsuz durumların düzeltilerek uygun hale getirilmesi için çiftçiye süre verilir. Bu süre sonunda tekrar denetime gelinmez, çiftçi düzeltmesini yaptığı uygunsuzlukların fotoğrafını gönderir. Yetkili sertifikasyon kuruluşunun onayını alırsa uygunsuzluk kapatılmış olur ve uygun görülürse sertifika verilir.

İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ürüne verilen bir sertifikadır. Bir nevi ürünün güvenilir bir üretim sürecinden geçtiğinin denetlenmiş ve belgelendirilmiş halidir. Sertifika süresi verildiği tarihten itibaren 1 yıldır ve süresi dolunca yenilenmesi gerekmektedir.

Güvenilir gıda üretiminin çok önemli olduğu günümüzde İyi Tarım Uygulamaları kurallarına göre tarımsal üretim yapmak ve ürüne İyi Tarım sertifikası almak çok önemlidir. Ayrıca İyi Tarım sertifikalı bir ürün, alıcı tarafından her zaman tercih sebebi olur. İyi tarım sertifikası olan bir ürün, meyve-sebze haline girişte hal rüsumu ödemez. İyi Tarım sertifikalı tarımsal ürünlerin bazı zirai kredilerde avantajlı durumları söz konusudur.

İyi Tarım Uygulamaları sertifikalı tarımsal ürünler, üretim aşamalarının denetlendiği ve tarım ilacı kalıntısı yönünden kontrol edilen ürünlerdir. Bilinçsiz tarım ilacı kullanımı kaynaklı olarak meyve-sebzede ilaç kalıntısı, vücutta birikim yaparak uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Ürettiğimize ve tükettiğimize dikkat edelim. Sorumlu üretim ve sorumlu tüketim.

Kalın sağlıcakla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu