GündemKöşe Yazıları

YAŞAM BİLGİSİNİN ADI “AYURVEDA”

Veee denge herşeyin önüne geçerek tedavi edici özelliğini öne çıkarır…

Sağlık için doğadan gelen ve doğa ile iç içe olan bedenimizin yönlendirdiği her aşama kendimizi iyi hissetmek için attığımız bir adım. O adımlarda doğadan iç huzura huzurdan toprak ve yaşama ulaşan pekçok neden ve iyileştirici mekanizmaların yolları var.Bugün okuduğum ve bana farklı gelen bir yaşam bilgisinden bahsetmek istiyorum.Ayurveda adıyla anılan bu yaşam bilgisi için şöyle deniyor; Ayurveda, Hindistan’ın antik tıp yöntemlerini içeren alternatif tıp dalı veya sağlık bilimidir. Günümüzde milyonlarca insanın başvurduğu sağlık sistemidir.

Ayurveda, diğer adıyla Ayurvedik tıp, Hindistan’da ortaya çıkan antik, alternatif ve doğal sağlık sistemidir. Kelime anlamı “yaşam bilgisi” olan Ayurveda’nın, spritüel (ruhsal) bilgilere dayandığı belirtiliyor. Önleyici veya koruyucu tıp olarak da biliniyor. Hindistan’ın “Vedik” kültürüne dayanıyor. Dünyanın en sofistike ve güçlü zihin ve beden sağlığı sistemlerinden biri olan Ayurveda, eski Hindistan bilginleri tarafından geliştirdi. Hastalığı tedavi etmek dışında bir yaşam bilimi olan Ayurveda, insanın sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bilgileri içerir. İnsanların beşeri yeteneklerinin üst sınırını gerçekleştirmelerine yardımcı olmaya çalışır. Temel prensibi “bedensel ve zihinsel denge”dir. Ayurvedik tıbba göre, insan vücudundaki denge, hastalıkların önüne geçer veya gelişen hastalıkları tedavi eder.

Kişinin ideal bünye tipini tespit eden Ayurveda, dengesizliklerin kaynağını belirlemeye çalışır ve dengesizlik oluşturan belirtilerin kaynağını bularak dengenin tekrar sağlanmasını içeren öneriler sunar. Ayurveda uzmanlarına genellikle hastalandıktan sonra değil de hastalanmadan önce sağlığı korumak için başvurulur. Günümüzde milyonlarca insanın başvurduğu büyük bir ticari sektöre dönüşmüş durumda. Ayurvedik öneriler, genellikle sağlıklı yaşam için tavsiye edilen uygulamaları içeriyor.
Ayurveda; sağlığı koruma, hastalığı önleme ve tedavi şeklinde uygulanan bir tıp sistemidir. Ayurvedik metinlerde insanların üç farklı bedenden oluştuğu ifade edilir. Bunlar; fiziksel beden, zihinsel beden ve ruhsal bedendir.

Teşhis ve Tedavi

Ayurvedik tıpta hastalıklar; gözle, elle ve hastanın sorgulanması yöntemleri ile teşhis edilir. Muayenede öncelikle nabız teşhis edilir. Daha sonra dışkı, dil, göz, deri, konuşma, ses, hastanın genel beden görünüşü, hazım kapasitesi, kişisel alışkanlıkları, direnci gibi unsurlar incelenir ve irdelenir. Hastalıkla ilgili belirtiler de çeşitli testlerle gözlemlenir. Tedavide ise, hasta, dengesiz unsurların giderilmesi için bazı uygulamalara yönlendirilir. Örneğin; şifalı bitkiler kullandırılır, yemek düzeni sağlanması teşvik edilir, hayat tarzında değişiklik istenir, ruhsal sağlık için de psikolojik destek verilir.

Ayurveda’daki bitki temelli tedaviler kök, yaprak, meyve, kabuk, kakule ve tarçın gibi tohumlardan elde edilir. Ayurveda’da kullanılan hayvansal ürünler arasında süt, kemik ve safra taşları bulunur. Buna ek olarak, yağlar hem tüketim hem de harici kullanım için reçete edilebilir. Kükürt, arsenik, kurşun, bakır sülfat ve altın da dahil olmak üzere bazı minerallerin tüketimi de öngörülmüştür. Bitki ilacına mineral eklenmesi “rasa shastra” olarak adlandırılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu