GündemEğitimSiyasetTürkiye Gündemi

‘YENİ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İNŞA EDİLİYOR’

1.Uluslararası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi’nde yapıldı. Sempozyumda konuşan, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı ‘Yeni Türkiye’nin inşası sürecinde sosyal bilimcilere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Milletvekili Sema Kırcı, Sosyal bilimlerin insana içinde yaşadığı toplumu, ülkeyi, kültürü, tarihi, dünyayı ve insanlığı tanıttığını ifade eden Kırcı “Sosyal bilimlerin önemini hakkıyla kavrayamamış bir toplum kendi gelişim dinamiklerini gerektiği gibi tanımlayamayacağı için geleceğini de inşa edemez. ”dedi.

‘Her Zamankinden Fazla İhtiyaç Var’

Sosyal bilimlerde yeni, farklı ve özgün perspektiflere her zaman ihtiyaç olduğunun altını çizen Kırcı, bunun geçmişte yapıldığını bugün de yapılabileceğini söyledi. Devamında “İmam Gazali gibi İbni Haldun gibi çok ünlü sosyal bilimciler yetiştirmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Birer edebi eser olarak bildiğimiz Orhun Yazıtları, Divan-I Lügat-tit Türk, Kutadgu Bilig gibi eserler edebi eser olmalarının yanında özgün birer sosyal bilim çalışmasıdır. Selçukluların kurduğu Nizamiye Medreseleri sosyal bilimlerin eğitim ve öğretiminde tarihimizin en önemli kurumlarından birisidir. Kendimizi kendi perspektifimizden tanımlayabilmeliyiz. Bu noktada 21. yüzyılda kendisini yetkinleştirmiş sosyal bilimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna şüphe yok.” dedi.

‘Taklidi Özgün Olana Tercih Edemeyiz’

Türkiye’nin dünyada pek çok bilim dalında otorite olabilmesi için eğitimin üzerine daha çok düşmek gerektiğini söyleyen Kırcı sözlerine şöyle devam etti:“Eğitim uzun yıllar boyunca daha çok Batının tanımladığı teoriler ve pratikler çerçevesinde biçimlendirildi. Oysa bizim hayata dair kabullerimizin, eğitime bakış açımızın Batıdakilerle kolaylıkla eşitlenmesi mümkün değildir. Farklı yönler bulunduğunu mutlaka dikkate almalıyız. Kapılarını değerlere ve ahlaka kapatan bir eğitim olmaz. Eğitimi anlamaya çalışırken milli bir bakış açısı kullanmalı, tarihsel ve kültürel referanslardan hareket etmeliyiz. Taklidi özgün olana, ezberi yaratıcılığa ve üretime tercih edemeyiz. Yeni yüzyıla damgasını vuracak, medeniyet tasavvuru olan nitelikli bir eğitimi savunuyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu