Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Yeniden Doğuşun Simgesi: Sakura

Tüm yıl boyunca sadece iki hafta boyunca çiçek açan Sakura yeniden doğuşu, faniliği ve ihtişamı simgeliyor. Japon kültürü için oldukça önemli olan Sakura’nın isminin ardında ise bir aşk hikayesi gizli.

 

Yeniden Doğuşun Simgesi: Sakura

 

Yaşamın ihtişamının, kırılganlığının ve faniliğinin simgesi

Sakura ya da diğer ismiyle kiraz çiçeği, Japonya’nın ulusal simgelerinden biri olarak bilinir. İsminin aksine kiraz meyvesiyle hiçbir ilgisi olmayan ağaç, bir süs bitkisidir. Baharın müjdecisi Sakura, yenilenmeyi simgeler. Bu güzel çiçeklerin açtığı dönem Japonya’da kutsal olarak kabul edilir. Sakura açtıktan kısa bir süre sonra, yaklaşık iki hafta içinde, çiçekleri dökülmeye başlar. İnsana her şeyin gelip geçiciliğini, yaşamla ölümün iç içe olduğunu hatırlatır bir bakıma.

Japonya’nın büyük bir çoğunluğunda Nisan ayında açmaya başlayan kiraz çiçekleri 1200 yıldır ilk defa bu sene 26 Mart tarihinde açmaya başladı. Uzmanlar bu durumun iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtti. 200’den fazla çeşidi olan Sakura Japonya dışında Nepal, Hindistan, Pakistan, İran ve birçok Avrupa ülkesinde de yetişiyor. Ülkemizde de Sakura’ya rastlamak mümkün. Özellikle İstanbul Sarıyer Japon Bahçesi’nde insanın içini açan bu çiçeklerden görebilirsiniz.

 

Yaşamın Ihtişamının, Kırılganlığının Ve Faniliğinin Simgesi

 

Bir aşk hikayesi: Sakura efsanesi

Antik Japonya‘da savaş zamanı zorluklar çeken halkın içinde umutlar yeşertmeyi sağlayan bir orman vardır. Bu ormanın içinde kokusuz, hiç çiçek açmayan bir ağaç bulunur. Bu ağaç o kadar yalnızdır ki yanından ne bir hayvan geçer ne de çevresinde tek bir ot biter. Günlerden bir gün içi hayat dolu olsa da yaşlı görünen bu ağacın yanına bir peri gelir.

Bu peri ağacın güzelleşmesini istemektedir ve ona 20 yıl etki edecek bir sihir yapar. Ağaç kendini insan kalbinin hissettiği gibi hisseder ve perinin sihri sayesinde ne zaman isterse bir bitkiye ya da insana dönüşebilecektir. Ancak 20 yıl içinde canlılığa ve parlaklığa kavuşmazsa aniden ölecektir. Ağaç ne yaparsa yapsın yıllar boyunca çaresizlikten kurtulamaz fakat bir gün insan olmaya karar verir. Artık bir insan olan ağaç, bir gün bir dere kenarında gezinirken güzeller güzeli bir kıza rastlar, bu kızın adı Sakura’dır. Kendini Yohiro olarak tanıtan ağaçla aralarında harika bir dostluk oluşur. Ağaç, Sakura’yı tanıdıkça ona aşık olur ve bir gün ona olan aşkını ve diğer tüm gerçekleri itiraf eder. Sakura onun yakın zamanda ölecek olan bir ağaç olduğunu öğrenince çok şaşırır ve üzüntüyle kaçınılmaz sonu beklemeye başlar.

 

Bir Aşk Hikayesi: Sakura Efsanesi

 

Sakura, Yohiro’nun ölmesini istememektedir. Ona onu ne kadar sevdiğini, içinden geçenleri tüm samimiyetiyle anlatır. Bu esnada peri belirir ve Sakura’ya iki seçenek sunar. Ya Yohiro insana dönüşecektir ve Sakura’yla insan olarak hayatlarına devam edeceklerdir. Ya da Sakura bir ağaç olacaktır. Sakura etrafındaki tüm olumsuzlukları ve savaşı düşünür, ağaç olmaya karar verir. İki aşığın birbirine kavuşmasının ardından Sakura ağaçları artık hiç olmadıkları kadar güzel kokmaya başlar…

 

Sakura festivali Hanami

Kiraz çiçeklerinin açmasıyla birlikte Japonya adeta bir bayram havasına girer. Halk Sakura ağaçlarının altında birlikte zaman geçiriyor ve aynı zamanda tapınaklarda da bu festival kutlanır. Festivale özel yemekler Dante ve Bengo yeniliyor ve Sake içiliyor. Bu dönemde yine Sakura temalı ürünler satışa çıkıyor. Sakura festivali ülkenin turizmi açısından büyük önem taşıyor.

 

Sakura Festivali Hanami

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu