GündemKöşe Yazıları

Yeryüzünün Görünmeyen Mücevherleri

Yeryüzünün Görünmeyen Mücevherleri: DİYATOMELER

Yeryüzünün Görünmeyen Mücevherleri: DİYATOMELER

Yeryüzünün Görünmeyen Mücevherleri

Denizden alınan bir damla su bir mikroskop altında incelenecek olursa görüntü alanında çeşit çeşit, renk renk, desen desen mikro boyutlarda cam görünümlü mücevherimsi canlılar dikkatimizi çekecektir. Diyatome denilen bu canlılar aslında mikroskobik alglerdir. Ortalama 10-60 mikron büyüklüğünde olan bu minik canlılardan 1 cm3 deniz suyunda, yaklaşık 10 bin tane bulunur. Aslında bu mikro canlılar sadece deniz suyunda değil ışık, su, karbondioksit ve gerekli besinlerin olduğu her yerde bulunabilirler.

Diyatomelerin en etkileyici özellikleri kabuklarıdır. Diyatomeler son derece mükemmel bir mimari de yaratılmışlardır. Silisyum içeren sert kabuklarının son derece simetrik bir görünümleri vardır. İlginç olan her birinin birbirinden farklı kusursuz bir geometrik düzene sahip olmasıdır. Öyle ki on binlerin üzerinde çeşidi olan Diyatomelerin hiçbirinin kabuğu birbirine benzemez. Diyatomeler; küre, mekik, çomak, yarım ay, küp, testi, tabak vesaire aklımıza gelmedik daha nice şekillerde sanatkârane İşlenmiş Harika Bir Mücevher Kutusu gibidir. Bir insanın 10 mikronluk bir alanda böylesine kusursuz bir estetik harikası meydana getirebilmesi neredeyse imkansızdır. Çıplak gözle görülemeyen bu mikro canlıların bu kadar özel süslerle donatılmış olmasının hikmeti ne olabilir? İnsan kendine sormadan edemiyor.

Diyatomelerin Yeryüzündeki Önemli Vazifeleri Vardır: Bu mikro canlılar küçüklükleriyle beraber denizlerin devasa hayvanları olan Balina ve Fok gibi canlıların ana besinlerini oluştururlar. Allah bu küçük canlıyı balıklara ve deniz memelilerine rızık olarak yaratmış, ardından onu balığa ve balığı besin olarak kullanan insana yararlı hale getirmiştir.

Birçoğumuz Amazon ormanlarının dünyanın akciğeri olduğunu düşünürüz. Oysa asıl oksijen kaynakları okyanuslarda yaşayan Diyatomelerdir. Diyatomeler oksijen üreten mikro fabrikalar gibi çalışırlar.

Petrolün meydana geliş temelinde de Diyatomeler vardır. Birçok hikmete binaen Diyatomelerin ölüp çökerek deniz diplerinde milyonlarca yıl süren bir süreç sonunda jeolojik ve biyolojik kuvvetlerin de etkisiyle petrol yataklarının oluşmasında vazifelidirler.

Diyatomelerin silisyumdioksit bileşimli kabukları, diyatomeler öldükten sonra deniz (ya da göl) tabanına çökelir ve kalın katmanlar oluşturacak kadar birikerek diyatomit denilen tortul kayalara dönüşürler. Görünüşüyle tebeşiri andıran diyatomit, ateşe dayanıklılığı ve hafifliği sayesinde eskiden beri tıpkı bir tuğla gibi kullanılagelmiştir. Örneğin, hepimizin bildiği, M.S. 532’de inşa edilen Ayasofya’nın kubbesi diyatomit tuğlasından örülmüştür.

Görüldüğü gibi yeryüzünde hayran kalınıp ibret alınacak Diyatomeler gibi daha nice varlıklar vardır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu