YOK OLMAK ÜZERE OLAN BURDUR GÖLÜ

Lisinia Doğal Yaşam Köyünden ayrılıp Burdur Gölü kıyısından gezimize bu güzel gölün tüm çevresini gezerek devam ediyoruz.

Burdur Gölü Söğüt Dağı ile Sulu dere Yayla dağ kütleleri arasında uzanan oluk şeklindeki tektonik çöküntünün sularla dolması ile oluşmuş. Kapalı bir havzada yer alan gölün akıntısı yokmuş. Göl suyu oldukça tuzlu olup ülkemizin en derin göllerinden birisi olma özelliği taşıyor. Derinlik bazı bölgelerde 100 metreyi buluyormuş. Son 35 yılda suyunun yaklaşık üçte birini kaybeden Burdur Gölü, çevresinde yer alan mermer ocakları dolayısıyla kesilen su rezervleri gölü besleyemediğinden ötürü gittikçe küçülüyor. Atlas dergisine göre bu küçülmenin küresel ısınmadan başlayarak birçok nedeni arasında yanlış tarımsal sulama da var. Tarım kuyuları suya ulaşmak için her yıl biraz daha derine iniyormuş. Son yıllarda gölü besleyen yüzey sularına da tarımsal sulama amaçlı setler çekilmesi ise Burdur Gölü’nün boğazına takılı kemendi iyice sıkmış. Oysa damlama sulama yöntemi hem ürün kalitesini artırıyor hem de azımsanmayacak su tasarrufu sağlıyormuş. Göl su seviyesinin son yıllardaki aşırı düşüşüne gölü besleyen dere ve çaylar üzerinde yapılan barajlar ve son yıllardaki bölgede yaşanan aşırı kuraklığın neden olduğu da ayrı bir sebep.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen gölün yüze yakın kuş türüne ve yaklaşık olarak 300 bine yakın su kuşuna ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan “dikkuyruk” ördeklerinin % 70’ine ev sahipliği yaptığını öğrendim. Endemik kuş türlerinin barınma alanı olan Burdur Gölü uluslararası öneme sahip bir sulak alanmış ve yaklaşık 85 kuş türü bu bölgede hala yaşamlarına devam etmeye çalışıyormuş.

Burdur gölünün suyu çok tuzluymuş. Tuz oranının denizdeki tuz oranının neredeyse 2 katı olduğu söyleniyor. Burdur gölü tuzluluk açısında diğer göllerden daha fazla tuzlu olduğu için de bu gölde balıklar yaşamıyor. Göl her geçen yıl kuruyup küçülmeye yüz tutuğu için artık çevresine herhangi bir tesis ya da yapı yapılmasına izin verilmemesi çok önemli. Eğer bu yapılaşmaya bir dur denilmezse sanırım yakın zamanda göller bölgesinde ki bu en büyük 7.gölümüz çok yakın zamanla yok olacak.

Şimdilik Burdur gölünde kuş gözlemciliği, yelken sporu, plajda dinlenme gibi birçok aktivite gerçekleştiriliyor. Burdur Gölü gezimizin son kısmında Burdur merkeze giriş yaparken bu gölü birde kuşbakışı izlemek istedik. Burdur Gölü’nü kuş bakışı izleyeceğiniz en iyi nokta Serenler Tepesi. Bu tepede harika bir seyir terasının bulunduğu birde restaurant var. Malum bu kadar gezdikten sonra karnımız da hazır acıkmışken bu tepeye çıkıp mekanın özel yemeği olan yaprak güvecini söyledik. Buradan manzara harika. Biz gün batımını yemekten sonra söylediğimiz kahvelerimizi yudumlarken izledik ve Burdur gölüne bu şekilde veda ettik. Burdur Gölü’nü yok olmadan, bir an önce görmenizi ve bu aktiviteleri yapmanızı tavsiye ediyorum.Buraya geldiğinizde gölü çepeçevre etrafında dolaşarak gezmek mi yoksa bu tepeye çıkıp kuşbakışı izleyerek kahvelerinizi yudumlamak mı? Biz ikisini de tercih ettik. Sizde kararınızı verin ve bu bölgeyi biran önce ziyaret edin. İyi tatiller diliyorum.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

Onur Ayan gezi burdur gölü yokoluyor