Köşe Yazıları

ZAMANINIZ DEĞERSİZ Mİ?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Bugün biraz sizlerle sağlığımızı direkt olmasa da dolaylı yollardan etkileyen şeylerden bahsetmek istiyorum. Bu şeyler bizim görünmeyen organımız olan psikolojimizi özellikle çok etkiliyor. Sonuç olarak kötü bir psikolojide bizi kas ağrılarından tutunda kalp hastalıklarına hatta kansere kadar götürüyor. İşte bu nedenle bu hafta hem zamanımızı hem de sağlığımızı etkileyen olumsuz davranışlarımızı sizinle paylaşmak istedim.

Sanırım bunların içinde ilk sırada yer alan şey “insanların hakkınızda ne düşündüğünü” önemsemek geliyor. Her yaptığımız harekete “acaba ne derler” sorusunu kendinize soruyorsanız ciddi bir zaman kaybı ayrıca da strestir derim. Yine yanlışları görüp düzeltmeye çabalamak yerine kaybetme duygunuzdan dolayı göz yumuyorsanız bu sizi için için kemirir ve yıpratır.

Bir diğer önemli takıntı da herkesi memnun etmeye çalışmaktır. Şunu net söyleyeyim bu imkansız. O nedenle imkansız bir şey için lütfen kendinizi yormayın, zamanınızı da harcamayın. Bir işi güzel yapmak iyidir ama bunu her işte mükemmelliyetçi olmaya kadar götürmeyin. Bir de sürekli şikayet eden olmayın. Bu sizi hep mutsuz hissettirir.

Benim de geç keşfettiğim bir şey olan öncelliklerinizin iyi belirlenmesi. Bu o kadar kıymetli ki zaman geçmeden hemen kendinize bu konuda yön verin.

Yaptığınız her hatadan da ders alın, bunu tecrübe anketinize ekleyin ve önünüze bakın. Kimseyle de kendinizi kıyaslamayın. Her insan farklıdır bunu unutmayın. Birilerinin size ilham vermesini beklemeyin, siz yaratıcılığınız konuşturun. Yaptığınız her şeyi kendinize ve çevrenize saygıdan yapın.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu