Dünyadan HaberlerSiyasetTürkiye Gündemi

12 Yıl Aradan Sonra Erdoğan Irak’a Resmi Ziyaret Gerçekleştirecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez Irak'ı ziyaret edecek. Ziyaretin ana gündeminde ise...

12 Yıl Aradan Sonra Erdoğan Irak’a Resmi Ziyaret Gerçekleştirecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez Irak’ı ziyaret edecek. Ziyaretin ana gündem maddesi terörle mücadelede işbirliği olacak. İki ülke arasında Stratejik Çerçeve Anlaşması imzalanacak.

Ziyaret Programı

Erdoğan’ın Irak ziyareti, yarın gerçekleşecek ve ilk durağı başkent Bağdat olacak. Ziyaretin ikinci durağı ise Erbil olacak.

Görüşmeler ve Anlaşmalar

Ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelecek. İki ülke arasında güvenlikten, enerjiye, ticaretten, su kullanımına, ulaştırmadan, sağlığa kadar pek çok alanda stratejik çerçeve anlaşması imzalanacak. Ayrıca 30’a yakın anlaşma daha imzalanacak ve bunların takibi için bakanlıklar arasında çalışma komiteleri oluşturulacak.

Terörle Mücadele

Ziyaretin en önemli başlıklarından biri terörle mücadele olacak. Terör örgütü PKK ile mücadele ve sınır güvenliği konularında işbirliği alanları ele alınacak. Ortak Harekat Merkezi’nin kurulması, sınır güvenliği konusunda Irak Güvenlik Güçlerine teknik destek verilmesi, istihbarat paylaşımı gibi başlıklar masada olacak.

Ticaretin Geliştirilmesi

Ayrıca ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına yönelik adımlar ele alınacak. Kalkınma Yolu Projesi, Ovaköy sınır kapısının açılması gibi ticari konuların yanı sıra, Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesi için yürütülen çalışmalar da değerlendirilecek.

Erbil Ziyareti ve Görüşmeler

Erdoğan’ın Bağdat temaslarının ardından Erbil’e geçeceği ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştireceği belirtiliyor. Ayrıca Erdoğan, Erbil temaslarında Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen toplumunun önde gelen isimleriyle bir araya gelecek.

 

 

Haber: Bülten

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Lideri İsmail Haniye’yi Kabul Etti

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu