Özel Haberler

5 BİN KİŞİ ÇALIŞICAK

BSO Başkanı İsmail Uğur “Bizim yabancı sermayeye, yatırımcıya, o adamlara ihtiyacımız var ve bu nedenle davet ettiğimiz yatırımcı ile özel olarak ilgilenmemiz lazım. Sonuçta bu yatırımcılar zaten sanayide gelişimini yapmış sermaye birikimini sağlamış adamlar. Polonya’ya da yatırım yapabilir, Çek Cumhuriyeti’ne de, Hindistan’ a da yapabilir. Şuanda hem şehirler, hem ülkeler yarışıyor.”

Uğur  “Sanayicinin en önemli taleplerinden birisi kalifiye çalışan ve bu anlamda da çok önemli bir adım attık ve Organizedeki meslek lisesinin bahçesinde bin metrekarelik atölye inşa ediyoruz. Bu atölyede elektrik atölyesi, mekanik, yeni enerji kaynak atölyesi, elektrik elektronik atölyesi her şey olacak.”

 

Balıkesir Sanayi Odası başkanı İsmail Uğur ile Balıkesir sanayisi ile ilgili konuştuk. Uğur, aynı zamanda bir medya patronu ve iş adamı olmasına rağmen medyada yer almayı pek tercih etmeyen bir isim. Basın toplantıları ya da etkinliklerdeki genel duruşu itibari ile mesafeli bir insan izlenimi yaratmasına rağmen aslında samimi bir insan olduğunu bu röportajda fark ettim. Sorulara verdiği samimi yanıtlar, Balıkesir için harcadığı çaba ve enerjiyi anlatırken yaşadığı heyecan, hayata geçirdiği ve geçirmeye çalıştığı projelere olan hâkimiyeti, bu röportajı keyifli hale getirdi.

İşte sorularımıza samimi yanıtlar veren, “kırsaldaki kadınları” dahi kaynakçı yapmayı hedefleyen Uğur’un o açıklamaları.

 

 

 

Kamil Akyürek: Balıkesir Sanayi Odası olarak Son bir yılda hem ulusal hem de uluslararası arenada marka değeri taşıyan firmaların Balıkesir’e yatırım yapmasını sağladınız. Bu konuda ciddi bir çaba sarf ettiğinizi biliyoruz. Bu yatırımcıların burayı tercih etmelerini nasıl sağladınız? Yeni yatırımcılar da olacak mı?

İsmail Uğur: 3-4 yıldır Balıkesir’de yatırım anlamında ciddi ithalat var. Bu talebin olması da her zaman söylediğimiz gibi öncelikle hükümetin vizyon ulaşım projelerinden dolayı Balıkesir’in cazip hale gelmesi. Bunun en son örneği de Projesine başlanan Çanakkale köprüsü. Bu neden cazibe? Çünkü akşam İstanbul’dan sabah saat 8 de yola çıkan bir vatandaş saat10 da burada fabrikasında olacak ve akşam da geri dönecek. Adam Kadıköy’de oturuyor 2 tane organizede fabrikası var yine de 2 saatte gidiyor. Yani aynı süre içinde buraya da gelebilecek. Kaldı ki burada yapacağı yatırım maliyeti ve işletme maliyeti daha ucuz olacak. Ulaşım kolaylığı bu anlamda, bu nedenle çok önemli derken bunu kastediyorum. Ulaşım demek aynı zamanda medeniyette demek, sosyallik artıyor. An itibari ile bütün nüfus İstanbul’a sıkışmış durumda. Avrupa’daki gibi bunu tüm Türkiye’ye yaymak gerekiyor.

K.A: Davet ederken bu avantajları mı kullanıyorsunuz?

İ.U: Sadece bu kadar değil elbette. Son yıllarda bu yönde ciddi yatırımlar yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin de etkisi var. Buraya yatırımcı geldiği zaman adam önce organizeye gidiyor. Adama sen bedava yer versen de eğer burada alışveriş merkezi yoksa, sinema yoksa, tiyatro yoksa vazgeçme aşamasına geliyor. Adam ben paralı yere gideyim, orada sosyal hayat var kendi çalışmayacak ama adamın beyaz yakalısı var, mavi yakalısı var, profesyonelleri, var müdürü var Ceo’su var. Adam ilk önce onları düşünüyor çünkü bu adamlara ihtiyacı var. Körfezdeki iki yönlü yol bitince bu konuda da elimiz rahatladı. Zira Ayvalık buraya 1 saat diyor ve onu bile düşünüyor adam. Cuma günü çıkarım buradan gider eğlenir-dinlenirim diye düşünüyor ki diyor o anlamda da cazip hale geldik. Burada Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye arasında ki uyumda önem arz ediyor. Bu uyum ile ortaya çıkan ekip çalışması yatırımcıya güven veriyor burada benim işim hallolur sıkıntı olmaz diye düşünüyor.

K.A: Yatırımcıları bu şekilde ikna ediyorsunuz yani öyle mi?

İ.U: Yok bu kadarı maalesef yeterli olmuyor bazen. Onun haricinde biz mücadele ediyoruz yatırımcı geldiği zaman kolayda olmuyor. Gidiyor geliyor, gidiyor geliyor arkasını arıyoruz adamın. Birini duyduğumuz zaman yapacak mısın yapmayacak mısın kardeşim diyoruz adama. Mesela almanlar vardı. Bunlar hala gidip geliyor adamın doğum tarihini evlenme yıldönümünü v.s. gibi günlerde çiçek yolluyor ve özel ilgi gösteriyoruz. Hatta geçen gün çiçek yolladık adam bana resim yollamış ve teşekkür etmiş. Bizim yabancı sermayeye, yatırımcıya, o adamlara ihtiyacımız var ve bu nedenle ilgilenmemiz lazım. Sonuçta yabancı sermayedarlar zaten sanayide gelişimini yapmış sermaye birikimini sağlamış adamlar Polonya’ya da yatırım yapabilir, Çek Cumhuriyeti’ne de, Hindistan’ a da yapabilir. Şuanda hem şehirler, hem ülkeler yarışıyor. Adam Çek Cumhuriyetine, Hindistan’a gider. Türkiye’ye neden gelsin. Adam önce ülkeyi seçiyor. Sonra şehirlerin rekabeti başlıyor. Kütahya’ya mı gideyim Manisa’ya mı gideyim, oraya mı gideyim, buraya mı gideyim diye düşünüyor. Burada da işte ekibin sinerjisi ortaya çıkıyor. Biz burada yatırım yapacağız dendiği zaman her türlü desteği sunuyoruz. İlgilenme anlamında şöyle mi yapalım, nasıl yaparsak yardımcı olabiliriz diye çalışıyoruz, Organizede bölge müdürlüğü ekibimizde çok iyi yoğun mücadele devam ediyor inşallah iyi olacak

K.A: Bu yeni yatırımlar ile ortalama kaç insan burada iş sahibi olacak.

İ.U: şuanda organizede çalışan 7 bin kişi var. Bu yatırımlar bittiği zaman 5-6 bin kişi daha burada iş sahibi olacak. Yaklaşık 1 sene sonra ailesiyle birlikte 5 bin kişi çalışacak. Yani 12-13 bin civarında insan burada çalışacak.

K.A: Peki, Balıkesir’de bu ihtiyacı karşılayacak kalifiye eleman var mı sizce?

İ.U: An itibari ile yok maalesef. Aslında bu sadece bizim değil şu anda Türkiye’nin en büyük sıkıntısı. Şu anda burada da kalifiye eleman ihtiyacı var. Buda bizim açımızdan önemli bir sorun. işletmeler garson bulamıyor, elektrik kaynakçı bulamıyor, tornacı bulamıyor, gazeteci, televizyoncu kameraman bulamıyor, çöp yapacaksın çöp yapacak adam yok yani mesleki eğitim almış insan yok. Biz şimdi organize de bunun için bir tane atölye açıyoruz. İnşaatına başlıyoruz bu ay inşallah eylül ayına kadar bitiririz. Organizedeki meslek lisesinin bahçesinde bin metrekarelik atölye yapıyoruz . Bu atölyede elektrik atölyesi, mekanik, yeni enerji kaynak atölyesi, elektrik elektronik atölyesi her şey olacak. burayı okul kullanabilecek, okulun atölyesi olacak okulun haricinde de biz meslek edindirme ve meslek geliştirme programları ile organizedeki çalışanlara kurs açacağız. Orada diyeceğiz ki kaynağı geliştirmek istiyorsan gel kardeşim. Ayrıca hem hizmet dışı eğitim verilecek hem de isteyen firmalar çalışanlarına hizmet içi eğitim verebilecek. Bizim buradaki amacımız kırsaldaki insanları da organizeye kazandırmak. Mesela benim amacım köydeki kadınları kaynakçı yapmak. Biz burada insanları sıfırdan kaynakçı, sıfırdan tornacı, elektrikçi yapmak için kurslar açacağız.

K.A: kurslarda sadece eğitim mi verilecek? Kurs sonrası kursiyerler iş olanağı bulabilecek mi? Ve en önemlisi kursiyerleri nasıl bulacaksınız?

İ.U: Kurs olanağını tüm Balıkesir’e Duyuracağız, kaynakçı olmak istiyor musun? Gel ücretsiz 3 ay kurs katıl, tamamla, işin hazır. Yani bir anlamda kursiyer başarılı olup sertifikasını aldığında işi de hazır olacak zira kalifiye eleman sıkıntısı had safhada. Bunu yapmamız lazım çünkü yeni yatırımlar geliyor adamlara gel gel diyoruz ancak geldiklerinde ihtiyaç duydukları çalışacak adam yok.

K.A: Bu kurslar sadece organize sanayi için mi hizmet verecek?

İ.U: Yok hayır, küçük sanayide ki araç tamircileri içinde kurs açacağız. Motor kursları v.s. gibi. Motorcuyu, kaynakçıyı, elektrikçiyi daha da geliştirmemiz ve yenilerini yetiştirmek için herkese kurs açacağız ki burada insanlar kendini geliştirsin. Şimdilik Organizenin bahçesinde başlayarak start veriyoruz, Hızlı bir şekilde eleman yetiştirmemiz lazım. Aksi halde Balıkesir’e göç gelir.

K.A: İhracat yapan firmaların ihracat bürosu talepleri vardı bununla ilgili bir adımınız oldu mu?

İ.U: Bu konuda iki aydır bir alt yapı çalışması yürütüyoruz. Bizi İhracat açısından cazip kılan lojistik köy var ve organizede ulaşım için devlet buraya 50 milyon yatırım yapmış. Devlet demir yolları oraya çok ciddi bir lojistik köy yaptı ve bu İhracat için çok önemli. Amacımız Lojistik köy ile bütün organizenin ve Balıkesir’in ihracatını oradan yapmak. Sonuçta devlet oraya lojistik köyü yaptı ve sanayiciye gel bunu kullan diyor. Bunu kullanmak içinde buraya hizmet sektörü yani gümrükçü nakliyeci lojistik işi yapan firmalar gerekiyor. Bu nedenle biz bütün lojistik firmalara duyuru yaptık. Lojistik köy bitti organize sanayi bölgemizde ciddi ihracat var. Atıyorum yarış kabin, Kastamonu entegre kim aklına gelirse herksin ithalatı ihracatı var. Herkes ne yapıyor şu anda İzmir’i kullanıyor. İzmir’e buradan kamyonu gönderiyor orda bir daha masraf yapıyor yada bandırmaya gönderiyor. Bizim amacımız buradaki lojistik köyü kullanarak organizeden konteynıra lojistik köyde mühür bassın gümrüğü bitirsin iş bitsin. Biz onun için başladık bununla ilgili lojistik firmalarıyla görüştük şuanda bir iki tanesi çalışıyor aktif halde firmalarla görüşüyor hatta şuanda denemelere başladık ben onlara dedim ki siz bunun lansmanını yapmadan önce denemelere başlayın çocuk ölü doğmasın iki aydır çalışıyoruz iki aydır mal geliyor gidiyor. Burada ekibin oluşması lazım, pratik olması lazım ki aksamasın. Hatta bu konuda bakanlıkla da görüştük ve Bakanlık dedi ki ‘ben buraya gümrük açarım ama önce biraz hareketlendirin bu bölgeyi kardeşim’ Onlarda haklı biz buraya her şeyi istiyoruz ama hareket yok, yada olmadıktan sonra anlamı da yok. Biz hareket başlasın sonra bakanlığa gidip gümrük bürosunu talep edelim ki reddedilmeden gelsin.

K.A: Peki, Bu yönde bir hareket var mı?

İ.U: Başlangıç için iyi bir ivme yakaladık. Şimdi orası tıngırdamaya başladı 1-2 ay içinde hareketlenir orası. Bütün sanayi odaları üyelerine yazı ile sorduk. Senin ne kadar ihracatın-ithalatın var ve gelen yanıtları uygun şekilde lojistik firmaları ile paylaşıp potansiyeli gördük.  Bu organizeni sanayi bölgemiz içinde bir avantajı olacak. Diyeceğiz ki kardeşim bak karşında lojistik köy var. Bunun olması buraya liman gelmesi demek ve buraya liman gelmiş gibi olacak gümrük açıldığı zaman. Lojistik ile ilgili şuan çalışmalar başladı. İthalat ihracatta başladı birkaç ay içerisinde daha aktif hale gelecek. Lojistik köyde artık ithalat ihracat başladı. lojistik firmaları da geldi. Gümrükle ilgilide bakanlıkla görüştük yazıları yazdık biraz hareketlenin açarız dediler.

K.A: Oda Başkanı olarak sizi en çok sevindiren an hangi anlar oluyor?

İ.U: Tören esnasında adam imzayı atınca çok mutlu oluyoruz. Birde tabii Üyelerimiz arasında bir sürü sanayici oluyor. Kimini ikna ediyorsun kimini edemiyorsun bazen tepkisini alıyorsun. 2-3 ayda bir toplantı yapıyoruz ilçelerle ve bir araya geliyoruz. Artık hepsini şahsen tanıyoruz yani bir ihtiyacı olduğu zaman adamlar arıyor işi gücü oluyor bize allah razı olsun dese bu mutlu olmamıza yetiyor zaten.

K.A: Sizi en çok yoran yatırımcı firma hangisi oldu?

İ.U: Şişecam ile çok uğraştık. Almanlar vardı ortak olacaklardı bu nedenle onları ikna etmekte bayağı zorlandık.

K.A: Peki, Balıkesir’de sanayi kültürünün artık oluşmaya başladığını söyleyebilir miyiz?

İ.U: Tabii ki söyleyebiliriz. Ama öncelikle Balıkesir’deki sanayi kültürünü yaymamız lazım ve bu konuda ne yazık ki bir dezavantajımız var. Nedir bu dezavantaj biliyor musunuz Balıkesir’de bütün çalışanların bahçesi var, köyü var. Domates geliyor, biber geliyor bize doğanın verdiği nimet rehavet veriyor. Bağım var, bahçem var, bostanım var derken o biraz rahatlık veriyor. Ama biz sanayileşeceksek  sanayi kültürünü biraz daha disiplin altına almamız lazım. Çalışma prensibi ve çalışma kültürünü yaymamız lazım.

K.A: Son olarak İsmail Uğur bir sonraki dönem içinde aday olacak mı?

İ.U: Şuan görevimize devam ediyoruz. Seneye Kasım-Aralık ayında siyasi seçim olmazsa oda seçimleri söz konusu olacak. Biliyorsunuz kanun var oda seçimlerinin önünde yada arkasında  6 ay boyunca siyasi seçim varsa oda seçimi yapamıyorsunuz. Biz çalışmaya devam edeceğiz sonuçta 4 yıl hizmet ettik ve amacımız Balıkesir’e hizmet etmeye devam etmek.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu