GündemEkonomiÖzel Haberler

ÇİFTÇİYİ YAŞAT HAYAT DURMASIN

Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Musa Tok Üreticilerin bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarımsal üretime dönmelerinin oldukça zor ve hatta olanaksız olduğuna dikkat çekti.

Tok yaptığı değerlendirmede “Sağlıklı beslenmek için gıdaya, gıda temini için de tarımsal üretimin kesintiye uğramadan üretime devam edilmesinin zorunluluğu şart. Her türlü kötü şartlara dair tarımsal üretimin devamı açısından da hazırlık yapmalı ve organizasyon planları devreye sokulmalı. Bu durum böyle devam ederken ve yetkililer evde kalınması gerektiğini vurgularken ülkemizin gıda ihtiyacını karşılayan 5 milyondan fazla tarım işçisi ve 2 milyona aşkın çiftçi üretime başlayacak, ekilecek ve dikilecek olan milyonlarca tohum ve fide için harekete geçilecek. Peki çiftçi bu durumda ne yapmalı, verilen destekler yeterli mi? Çiftçi perişan. Üretemez durumda yemini alamaz ve toprağını işleyemez durumda. Çözüm acil gelmeli ancak bu tarım politikalarını üretenler bugüne dek çiftçiyi düşünmedi son açıklanan pakette de çiftçinin yaşatılması için bir şey var mı? Yok Çiftçiyi düşünen yok. Üretim yapacak çiftçiyi bugün düşünmezsen yarın ne olacak? Dedi.

Tarıma Sahip Çıkılmıyor!

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak Ziraat Odası Başkanı Sami Sözatta bir açıklama yapmış ve şöyle demişti:  “Yapılacak şey acilen, üretim için etkin tedbirler alınarak uygulamaya konmasıdır. Ama ne üzücüdür ki açıklanan pakette tarım yok! Gıda Güvenliği sağlam olan ülkelerin bu hastalığı çabuk atlattığı bir gerçektir. Hep söyleyip geldik! Tarım Milli Bir Sektördür! Sadece Çiftçinin değil! Bütün sektörlerin sahip çıkması gereken bir sektördür! ”

Gerekli Tedbirler Tarımda da Alınmalı

Üretimin durmaması içinde ne kadar teknoloji gelişse de makineler ortaya çıksa da insan olmadan bunun gerçekleşmesi imkânsız diyen Tok, “Bu durumda köylerde hayat normal bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Tek yapılması gereken köy dışına çıkıldığı zaman gerekli önlemleri almak ve döndüğünde yine önlemleri eksiksiz tamamlamak. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları faizsiz ertelenmeli veya yapılandırılmalıdır. Üretimin sürdürülebilirliği için bir defaya mahsus faizsiz kredi verilmelidir. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektrik borçları ile tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Ödenmesi gereken destekler bir an evvel ödenmelidir. Maliyetlerin düşürülmesi için elektrik fiyatları başta olmak üzere girdi fiyatları indirilmelidir. BAĞ-KUR prim borçları başta olmak üzere çiftçilerimizin vadesi gelen tüm ödemeleri ertelenmelidir. Yem fiyatları iyileştirilmeli, hayvancılık yapan üreticilerimize yem kredisi verilmelidir. Son zamanlardaki üreticide hayvan fiyatlarındaki düşüşün önlenmesine dair gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

Balıkesir’in Bereketli Toprağında Durum

Balıkesir’in tarım konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten çiftçi Musa Tok ise Merhabaya yaptığı açıklamasında “Tarım ve hayvancılık denince akla Balıkesir geliyor ve hep dile getiriliyor. Genellikle kırsal tarım işini yürütüyor. Köylerse bu durumda en izole edilmiş yerler arasında çünkü dışarıdan pek kimse gelmiyor” diyor.

Tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının, kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğü bu süreçte, ülkemizi de yoğun olarak etkileyen korona virüsü salgınının sektöre yıkıcı etkilerinin olacağına dikkat çeken  çiftçi Tok, Korona virüsü Covid-19 salgınına karşı yapılan “Evde kal Türkiye” mücadelesinde bir taraftan da çiftçiler üretime devam ediyor. Ancak çiftçinin durumu iyi diyemeyiz zorluklar çok ve çareyi politikacılar acil bulmalılar” dedi. Tohum ve Fidelerin Toprakla buluşma zamanı diyen Tok, Koronovirüsle mücadele edilen şu günlerde tohumların ve fidelerin toprakla buluşması önemli çiftçi durursa tarım durur tarım dururda hayatta durur çiftçinin yeri tarlasıdır” açıklamasında bulundu.

Çözüm Bugünden Gelmeli ki İşe Yarasın!

Köyler en izole yerler diyen çitçi Musa Tok köyler köylere koronovirüsün ulaşması zor dışarıdan gelenlerde zaten köye alınmıyor “Halkımız evinde kalsın, çiftçimiz sahada” dedi. Zirai üretimde; her türlü tarımsal girdi temini, işçi sevkiyatı ve sağlığını koruma, tarım ürünleri hasat ve pazarlama zinciri ile gıda ihtiyacını karşılayacak temel gıda ürünlerindeki üretimin durmaması için şimdiden iyi bir organizasyon yapılmalı. Ancak sağlığımızı korumak ve sosyal düzenin sağlanması için kesintisiz gıda temini de tarım sektörünün ayakta kalması ile mümkün olabilir. Bu nedenle bu mücadelenin arka planındaki çiftçimizin üretim kabiliyetini de takdirle karşılamak gerekir. İnanıyorum ki ülkemiz bu kötü günleri de dayanışma ve birlikte hareket etme kültürü ile en kısa zamanda ve en az kayıpla aşacaktır. Çiftçimiz, halkımızın kesintisiz gıda ihtiyacı için sahadadır. Çİftçimiz toplumu aç bırakmaz. Çünkü çiftçi durursa hayat durur. Çiftçi yaşatılmalı ki yaşatsın” dedi. Özel Haber: Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu