Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Kurum Kültürü ve Çalışanların Aidiyeti

Kurum kültürü, en basit şekilde “Bir kurumun yazılı olan ve olmayan; tüm çalışanlarını kapsayan ve tamamının davranışlarını düzenleyen; kuruma özgü alışkanlık, inanç ve davranışlar bütünüdür.” Kurumsal aidiyet ise “Çalışanların kurum ile olan bağlantılarını veya bağlarını ifade eder.” Çalışan aidiyeti ile kurum kültürü arasında sıkı bir bağ vardır. Kurum kültürü oluşturulurken çalışan aidiyetinin de dikkate alınması gerekir.

Kurum kültürü, kuruluş anında olmayan ancak zamanla ortaya çıkan kurallar bütünüdür. Bu nedenle kurum kültürünü oluşturmak zaman alır. Bir kurumda yer alan kişiler, kendilerinden önceki çalışanları takip ederek onlarda gördükleri davranışlara göre hareket ederek ya da düşünerek kurum kültürünü benimserler. Bununla birlikte kurum kültürünün oluşmasında yöneticilerin davranışları belirleyici bir role sahiptir.

Bir çalışan kendi kurumuna aidiyet hissettiği zaman kurumun ortak hedefine, vizyonuna ve misyonuna inanır. Dolayısıyla üretmek için hedefler belirler. Ayrıca, daha fazlasını yapmak için her zaman çaba harcar. Bu durum, tüm kurumda motivasyon ve verimlilik konusunda bir artışa da sebep olarak kurumun başarısını da yükseltir. Ancak çalışan aidiyetinin düşük olduğu kurumlarda verimlilik düşer. Kendisine ve çalışmalarına değer verilmeyen çalışanlar rutin işlerinin üzerine bir şey katmaya çalışmazlar. Sadece günü kurtarırlar.

İlgili Makaleler

Kurum kültür türünü ve çalışan aidiyetini nasıl artırabiliriz.

Kurum içinde herkesin seslerini duyurabildikleri bir iletişim ağı kurulabilir.

Çalışanların, işi geliştirme ya da kolaylaştırma gibi konularda inisiyatif almalarına imkan verilebilir.

Kurumda yapılacak ödül ve teşvik düzenlemeleri çalışanların motivasyonlarını artıracak ve yeni hedefler belirlemelerine olanak sağlayacaktır.

Uygun zaman ve yerde çalışanlara olumlu ve olumsuz geri bildirimlerde bulunmak gerekir

Çalışanların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak eğitimleri almalarını sağlamak gerekir.

Çalışanlara karar mekanizmaları içerisinde yer vermek gerekir.

Çalışanların özel günlerini hatırlamak. Beraberinde, başarılarını tebrik etmek kendilerini sadece bir çalışan olarak görmelerinden öte aidiyet hislerinin artmasına yardımcı olacaktır.

Velhasıl ne kadar çok çalıştığın ne kadar yetenekli olduğun kadar görev yaptığın kuruma ait olup olmadığın da önemlidir.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu