Ender GÖKMEN

Balık Çiftliklerinin Ekolojik Çevreye Etkileri

Balık Çiftliklerinin Ekolojik Çevreye Etkileri 

 

 

Bilindiği gibi ülkemizin bazı kesimlerinde, içme sularının geldiği yerlerde, balık çiftlikleri var. Fakat bu mevcut durum sürdürülebilir çevre, insan ve çocuk sağlığı için kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü;

Balık çiftliklerinde patojenleri engellemek için havuzlarda sık sık bir takım kimyasal maddeler  kullanılmaktadır. Örneğin kullanılan kimyasal maddelerden bazıları antifoulingler (fouling organizmaları öldürücüler), dezenfektanlar (hijyen amaçlı kullanılırlar), algisitler (alg öldürücüler), herbisitler (bitki öldürücüler), pestisitler (bitki ve böcek öldürücülerin tümü), parazisitler ( parazit öldürücüler), anti bakteriyeller (bakteri öldürücüler)” olabilmektedir.

 

Bu kimyasal maddelerin başta çocuklar olmak üzere, insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri olabilir. (Organik kirleticiler, bir takım kimyasal maddeler, pestisitlerin  az miktarları insan sağlığı üzerinde çok ciddi olumsuz etkilere yol açabiliyor. Yeni doğacak çocuklar çok daha büyük risk altında çünkü, bu maddeler en çok onlar üzerinde etkili.)

 

Bununla birlikte etkisi daha tam olarak bilinmeyen diğer kimyasallar ve bunların birbirleri ile etkileşimleri de hesaba katılmalıdır.

 

En önemlisi bu kimyasal maddelerin ve diğerlerinin birbiriyle oluşan etkileşimlerinin uzun vadede insan ve çocuk sağlığı için oluşturacağı diğer birçok olumsuzluk halen bilinmemektedirÜstelik kimyasal etkileşim ve sinerji, bu kimyasal maddelerin olumsuz etkilerini hiç olmadığı kadar arttırabilir. Bu açıdan burada İhtiyat ilkesi uygulanması zorunluluktur.  Çünkü ne gibi zararlara yol açacağı bilinmeyen ve ön görülemeyen bir uygulama için kimsenin, insan sağlığını riske atmaya ve buna izin vermeye hakkı yoktur. Yani kimse bu konuda deneyelim, sonra bakarız deme lüksüne sahip değildir.  Çünkü burada söz konusu olan insan ve çevre sağlığıdır.

 

devam edecek…

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu