Köşe YazılarıFahri Sağlık

Allah Size Kolaylık Diler

Kur’an-ı Kerîm’de adı açıkça zikredilen Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Orucun farz kılındığını bildiren ayetlerin hemen ardından Ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir.

 

“ Ey iman edenler!”

 

İlgili Makaleler

“Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.

Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” ( el-Bakara 2/183-186 )

Hz. Muhammedin “mübarek bir ay” olarak nitelendirdiği Ramazan ayı Müslümanlarca sabır, rahmet, mağfiret, bereket ve kurtuluş ayı olarak kabul edilir ve büyük bir coşku ve heyecanla karşılanır. Ramazanın başlıca özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

1.Kur’ân-ı Kerîm bu ayda indirilmeye başlanmış olup ayet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesi de bu ayın içindedir.

  1. İslâm’ın beş şartından biri olan orucun bu ayda tutulması farz kılınmıştır.
  2. Hz. Peygamber’in bizzat kılarak ümmeti için sünnet olan teravih namazı bu aya mahsus ibadetlerdendir.
  3. Malî bir ibadet olan fitre bu ayda verilir ( bu ayın fitresi önceden de verilebilir). Bu ayda yapılan diğer yardımların, hayır ve hasenatın öteki aylara göre daha sevap ve faziletli olduğuna dair hadisler vardır.
  4. Bu ayın sonunda itikâfa girmek sünnettir. Kaynaklar Resul-i Ekrem’in Ramazanın son on gününde itikâfa girdiğini ve bu âdetini vefatına kadar devam ettirdiğini, onun ardından hanımlarının da itikâfa girdiğini haber vermektedir.
  5. Hz. Peygamber’in Cebrail ile karşılıklı Kur’an okumasını simgeleyen mukabele okunması uygulaması da bu aya mahsus geleneklerdendir.
Şüphesiz Ramazan ayının en temel ibadeti oruç tutmaktır.

 

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış herkes oruç tutmakla yükümlüdür.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama veya erteleme ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocukların namaza alıştırılmasını istemiştir.

Oruç tutmamayı veya ertelemeyi mubah kılan mazeretler nelerdir?           
                                                                  

İslam dini, ilke olarak kişileri güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucu ibadetini belli şartlara bağlı olarak erteleme konusunda bazı ruhsatlar getirilmiştir.

Devamı yarın…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu