Köşe YazılarıGündem

Asgari Ücret 4 Bin 253 TL Oldu

Asgari Ücret 4 Bin 253 TL Oldu

İşte beklenen asgari ücret açıklaması geldi.Merak edenlerin gündem oluşturduğu asgari ücret ne kadar olacak sorusunun yanıtı geldi.Uzun bir süredir beklenen ve tartışılan 2022 yılı asgari ücreti  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, net 4 bin 253 TL olarak açıklandı.Bugünkü yazımda asgari ücrete ilişkin bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.Keyifle geçireceğiniz bir haftasonu olsun…

Türk-İş ve TİSK’in açıklamalarına bakarsak alınan karar uzlaşı ile alındı. Beklentileri karşılayan bir karar oldu. Asgari ücret her açıdan önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edecek. İşveren Açısından Çalışan için bir sosyal koruma aracı olduğu kadar işveren açısından da maliyet, rekabet açısından da çok önemli. İşveren açısından artışlar maliyetleri doğrudan ilgilendiriyor. Asgari ücret dolayısıyla maaşlardaki artışları maliyetlerine yansıtmak zorunda olan işveren gelirlerinde aynı oranda artış sağlayamazsa istihdam politikasını gözden geçirmek zorunda kalabilir.

İşçi azaltma en çok başvurulan yöntemlerden biri olarakta görülüyor ve işsizlik açısından ülke ekonomisini de olumsuz etkileyebileceği öngörülebilmeli diye düşünüyorum. Haliyle hepimiz asgari ücret konusunda yaşanan süreçleri takip ettik, yaşadık ve görüyoruz.2022 yılına merhaba demeye hazırlanırken, Asgari ücrete yüzde 50.54 oranında zam yapıldı ve net 4 bin 253 liraya yükseldi. Asgari ücrete gelen zamla birlikte birçok kalemde de değişiklik yaşandı. Asgari geçim indirimi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, Genel Sağlık Sigortası primi, SGK idari para cezaları gibi kalemlere asgari ücrete gelen yüzde 50.54’lük artış oranında zam yapılacak.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu