Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

AYAK OYUNLARI

Ayaklar mı oyun oynar, yoksa biz mi? Aslında ayaklar seni her gün oradan oraya taşıyorlar. Ve gözden ırak olunca gönülden de ırak olan ayaklar ancak ağrıyınca aklımıza geliyor. Bu noktada yapmamız gereken ilk şey aslında ayakları dinlemek olmalıdır. Dinleyip gerçekten ağrının nerede olduğu anlamalıyız. Ağrının bulunduğu yer problemin ne olduğunu anlamamızda oldukça büyük önem taşımaktadır.

İlk olarak ayakta en sık ağrıyan bölge olan topuk ağrısına bir bakalım. Topuk ağrısının en sık sebeplerinin başında ayak tabanında bulunan bir zarın iltihaplanması gelir. Plantar fasit dediğimiz bu durum sıklıkla topuk dikeni ile birliktedir. Daha önce sizlerle bu durumu topuk dikeni hastalığını anlatırken daha detaylı olarak paylaşmıştım. Topuk dikeni halk arasında çok popüler bilen bir ayak ağrısı nedeni olsa da inanın plantar fasit daha sık görülmektedir. Yine sık görülen ayak problemlerinden biri de tarak kemiklerinde görülen sorunlardır. Özellikle kötü, dar ayakkabı tercihi, çok ayakta kalma veya uzun koşu ve yürüyüşler bu probleme neden olabilir. Yine tarak kemikleri arasında yer alan sinirlere ait tümörler (morton nörinomu) bu bölgede ağrı gelişmesine ve kişinin ciddi yürüme problemleri yaşamasına yol açabilir.

Gelelim ayağın tam orta bölümünde ki ağrılara. Bunların başında taban çökmesi veya yüksekliği gelir. Ayrıca yine plantar fasit yani taban zarı iltihaplanm bu ası sık görülen taban ağrısı nedenlerindendir. Başparmak ağrısını tabii burada unutmamak gerekir. Başparmak ağrısı yapan nedenlerin başında parmakta gelişen çıkıntı gelir. Bunun da en sık sebeplerinden biri yanlış ayakkabı seçimidir. Bunun yanında romatizmal hastalıları da değerlendirmeye almak önemlidir.

Bazen ayak ağrısı nedeni altta yatan bir kırık olabilir. Hatta hastaya ayağında kırık var dediğimizde ama hiç düşmedim veya bir yere çarpmadım der. Ama ayakta kırık gelişmesi için illaki bir travma olması şart değildir. Kendiliğinden gelişen ayak kırıkları olabilir.

Ayağın sinirden yoğun olduğunu düşünürsek sinir hasarları da ayak ağrısına yol açabilir. Hele ki şeker hastası iseniz ayak ağrısı riski sizde çok fazla demektir.

Sinir yanında ayaktaki liflerin hasarlanmalarıda ciddi ayak ağrısı nedenleri arasındandır.

Daha pek çok ayak ağrısı yapan neden var ama ben sizlerle özellikle çok sık gördüklerimizi paylaşmak istedim. Aman ha ayak oyunlarına gelmeden ayaklarınıza iyi bakın. Çünkü onlar bizim yükümüzü çeken, bizi taşıyan en değerleri bölgelerimizden biridir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu