Gündemİlçe Haberleri

Ayvalık’ın 200 Yıllık Tarihi Bugün Müze Oluyor

Restorasyon çalışmalarının ardından, Ayvalık'ın önemli endüstriyel miraslarından biri olan 200 yıllık tarihi zeytinyağı fabrikası, bugün Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Ayvalık’ın 200 Yıllık Tarihi Bugün Müze Oluyor

Ayvalikin 200 Yillik Tarihi Bugun Muze Oluyor 1
Ayvalık’In 200 Yıllık Tarihi Bugün Müze Oluyor

Geçmişiyle Ayvalık’ın Görkemli Endüstriyel Mirası

Müzenin bulunduğu bina, 19. yüzyılda inşa edilen avlusuz tipteki fabrikaların mimari özelliklerini yansıtan bir örnek olarak dikkat çekiyor. Fabrika binası, ızgara sistem yapı adaları ve bir doku içinde yer alan birbirini dik kesen sokaklarla çevrili. 200 yıllık geçmişiyle Ayvalık’ın en önemli endüstriyel miraslarından biri olan bina, yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kâgir duvarlar içine ahşap döşeme kirişler yerleştirilerek inşa edilen fabrika, Ayvalık’ın tarihine tanıklık etmiş bir yapı olarak öne çıkıyor.

Ayvalikin 200 Yillik Tarihi Bugun Muze Oluyor 2
Ayvalık’In 200 Yıllık Tarihi Bugün Müze Oluyor

1950’lerde Zirveye Ulaşan Gelişmişlik

Kuruluşundan itibaren 1950’li yıllarda en gelişmiş haline ulaşan fabrika, o döneminin endüstriyel başarılarına ev sahipliği yapmış. Ancak, 2000’li yılların başında kullanım dışı kalarak zaman içinde çeşitli tahribatlara uğramış.

RMK Kültür Faaliyetleri ve Ark İnşaat ile Yeniden Canlanıyor

2021 yılında RMK Kültür Faaliyetleri A.Ş. tarafından satın alınan fabrika, Ark İnşaat A.Ş. tarafından titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarıyla tekrar hayata döndü. Yapının özgün malzeme ve yapım teknikleri korunarak gerçekleştirilen onarımı, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir özenle gerçekleştirildi.

Kültür ve Sanat Odaklı Yeni Bir Başlangıç

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, tarihi zeytinyağı fabrikası kültür sanat odaklı bir konseptle Ayvalık’a kazandırıldı. Bugün kapılarını ziyaretçilere açacak olan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, zengin endüstriyel mirasıyla bölgeye değer katmaya devam edecek.

Haber Merkezi

Ayvalık’ı Vuran Sel Felaketinin İzleri Siliniyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu