Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’in Bu Köyünde 400 Yıldır Davul Çalmak Yasak

Balıkesir’in Bu Köyünde 400 Yıldır Davul Çalmak Yasak

 

Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Hisaralan Mahallesi’nde, yüz yıllardır bayramlarda ve düğünlerde davul çalınması yasak. Mahalleli, Ramazan ayı da dahil, düğün dernek ve cemiyetlerde bile davul çalınmasına izin vermiyor.

 

Hisaralan mahallesinde ki bu yasağın sebebi ise, köyde bulunan İbrahim Dede Türbesi. 1600’lü yıllarda kurulan mahallede, mahalleli derenin bir tarafında davul çalınmasına müsaade ediyor. Ancak, derenin diğer tarafında yer alan türbe nedeniyle davul çalınmasına kesinlikle izin vermiyor.

Balikesirin Bu Koyunde 400 Yildir Davul Calmak Yasak 01

Davul Yerine Düğünde Darbuka Ramazanda Sala

Mahalleli, düğün ve benzeri törenlerde, köy girişinde yer alan köprüye kadar davul çaldırıyor. Fakat, türbe nedeniyle köprüden sonrasında davul yerine darbuka ile törene devam ediyor. Ayrıca, mahallede yüz yıllar boyunca, sahurda davul yerine teneke çalma yöntemi yer almış. Ancak, son yıllarda bu geleneğin yerini, sahur vakti camiden okunan sala almış.

Balikesirin Bu Koyunde 400 Yildir Davul Calmak Yasak 02

 

İbrahim Dede’nin Hikayesi

 

Hisaralan mahalle muhtarı Sezgin Altınöz, İbrahim Dede Türbesi ve yasak hakkında İHA Muhabiri Murat Seyman’a açıklama yaptı. Sezgin Altınöz, “Rivayetlere göre İbrahim Dede, köyümüzün kuruluşu yıllarında Dursunbey Göbül köyünden çoban olarak gelir. Vaktiyle hizmetini yaptığı zengin ağa, hacca gitmiş ve orada bir gün canı nişasta helvası çekmiş. Onun bu arzusu İbrahim Dede’ye malum olunca, ağanın hanımının yanına giderek helva yapmasını ister. Ağanın hanımı helvayı ne yapacağını sorunca birine göndereceğini söyler. Ağanın hanımı helvayı yaparak İbrahim’e teslim eder.

Balikesirin Bu Koyunde 400 Yildir Davul Calmak Yasak 03

Ağa Elini Öpmek İster Ama..

O esnada ağa Mekke’de çadırında namaz kılarken selam verince helvayı görür. Yeni pişmiş sıcacık helvayı biri bırakmıştır diye düşünüp afiyetle yer ve dua eder. Ancak helvayı yedikten sonra helva kabının kendi kaplarına benzediğini görünce torbasına koyup köye geri döner. Köye geri döndüğünde hanımına helva kabının nerede olduğunu sorunca gerçek ortaya çıkar. Ağanın hanımı, çobanları İbrahim’in birine göndermek üzere helva yaptırdığını ve o günden beri helva kabını görmediğini söyleyince gerçek anlaşılır.

Hayvanları otlamadan getiren İbrahim, ağasının elini öpüp hoş geldin demek ister. Bunun üzerine ağa İbrahim’e elini vermez ve asıl eli öpülecek olan sensin der ve köşesine oturtmak ister. Ama İbrahim Dede, ağasının isteğini kabul etmeyerek çobanlığa devam eder” dedi.

“Davul çaldırdı evi yandı”

Yıllardır köylerinde düğün ve Ramazan aylarında davul çalınmadığını ifade eden Muhtar Altınöz, “İbrahim Dede’nin istekleri köyümüzde kuşaktan kuşağa yerine getiriliyor. Zaten bunu bilen davulcular da köye düğüne geldiği zaman davul çalmıyor. Ancak yakın zamanda köyümüz sakinlerinden bir kişi oğlunu evlendirirken zorla davulcuya davul çaldırmak istedi. Davul çalınmaya başlayınca düğün evinde yangın çıkıyor. Onun için köyde o gündür bugündür davul çalınmıyor” diye konuştu.

Balikesirin Bu Koyunde 400 Yildir Davul Calmak Yasak 04

Köyde Kuyruğu Bağlı At Olmaz
Muhtar Altınöz, “Yine çok yakın zamanda bizim de bildiğimiz köyümüzün önde gelenlerinden biri düğünde kuyruğu bağlı atla köye girince köy içinde bulunan dut ağacına çarpar. Dut ağacına çarpınca felç kaldı ve hayatını felçli olarak devam ettirdi. Onun için köyümüzde kuyruğu bağlı at bulunmaz” dedi.
Altınöz, yüzyıllardır İbrahim Dede’ye hürmeten köyde davul çalınmadığını ve köylüler tarafından yılda iki defa adına hayırlar yapıldığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu