Görüntülü Haberler

BALIKESİRLİ KAĞIT VE KÖPÜK HELVAYI SEVİYOR

Balıkesir’de kuşaktan kuşağa geçen şekercilik sektörünün her bayramlarda ve özel günlerde uğrakyeri onlar. Balıkesir Esnaflarının birbirinden özel kendi emekleri ile ürettiği bu tatlar 7’den 70’e şekerleme çeşitleri ile sunuluyor. Esnaf Ahmet Sever hem şekerlemeleri hemde helva konusunda Balıkesirlilerin taleplerini ve yaptıklarını anlattı.


“Helva eskiden elle yapılıyordu şimdi ise makine olduğu için daha çok kolay ve hızlı yapabiliyoruz. Helva şekeri fiyatı 3 lira. İnsanlar, bazı fabrika ürünlerinden bıktığı için sırf nostalji açısından helva şekerini alıyorlar. Bu konuda satışlarımızdan memnunuz. Eskiye dönüş var ürünlerimizde doğal olduğu için satış yapabiliyoruz. Köpük helvayı tercih edenlerde var. Balıkesir’de özellikle yazın köy düğünlerinde tercih eden çok oluyor”

Dsc 0090

AĞIZ TADININ USTALARI

Ahmet Sever: ‘’30 seneden beri bu işin içerisindeyim, kendi imalatımız olan helvaları, şekerlemeleri satıyoruz. Mesleğimiz dede mesleği atalarımızdan geliyor. Ben 4. Kuşağım. Helva şekerden %100 pancar şekeri kullanıyoruz ve çövenden yapılıyor. Çöven dediğimiz şey bir ağaç kökü kaynatıyoruz suyu alınıyor. Kazanlarda dövülüp şekerle buluştuğu zaman helva oluyor.” dedi.Sever şekerlemeciliği şöyle anlattı:“Mideye faydalı ve herhangi bir katkı maddesi olmayan ürün helva. Kendi imalat ettiğimiz ürünlerden, köpüklü helvamız var kızamık şekeri var diğerleri Balıkesir’den Dursunbey’den gelenler de var. Eskiye göre şu an işlerimiz daha iyi. Eskiden elle yapılıyordu şimdi makine olduğu için daha çok kolay hızlı yapılıyor. Helva şekeri fiyatları 3 lira, bazı fabrika ürünlerinden bıktığı için nostalji açısından helva şekeri alan çok var. Eskiye dönüş var ürünlerimizde doğal olduğu için satış yapabiliyoruz. Köpük helvanın yapılışı şeker belli bir dereceye kadar kaynatılıyor, soğutuluyor çövenle karıştırılıp şekerle buluşuyor. Yazın köy düğünlerinde satışı çok iyi oluyor. Helvanın kalitesini kendi ürünümden değerlendirecek olursam yün şeker olduğu zaman boğazı yakmaz kullandığınız ceviz, fıstık bunlar. Kaliteli ürünler önemli. Glikoz kullanmıyoruz .Hep pancar şekeri kullandık glikoz kullananlar var, çocuğumuzu okutuyoruz onun da 6. Kuşak olarak bu işe devam etmesini istiyorum tabiki” Fatma Kara

Dsc 0077

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu