GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkYaşam

Bebeklerin Duyusal Yetenekleri

Bilimsel araştırmalar, bebeğin doğduğu andan itibaren duyu sistemlerini belli ölçüde kullanabildiğini göstermektedir. İşte bebeklerin duyusal yetenekleri

 

Q B410C726E4B2620D6Be0046886897E89

Bebek, hangi duyusal yeteneklerle doğar? Bebeklerin Duyusal Yetenekleri sizlerle

TAKTİL DUYUSU

Bebeğin doğumdan sonra aldığı dokunsal uyarı ve fiziksel temas ile rahim dışındaki hayata uyum sağlamasının en iyi yoludur. Dokunma duyusu bebeğin doğduktan sonra beslenebilmesini sağlayan refleks hareketinde oluşmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra taktil duyu bebeğin bakım veren yetişkine bağlanmasını, kendisini güvende hissetmesini sağlar. Gelişen güven bebeğin yaşamı boyunca çevresiyle kuracağı sosyal davranışların ve iletişimin temelini oluşturur. Anne-bebek birlikte geçirilen sürenin % 55 ila % 99’unda dokunma gerçekleşir. Dört aylık bebeklerin somatosensör kortekslerinin yalnızca kişisel dokunma deneyimi ile değil, aynı zamanda başkalarının deneyimlerini izleyerek de haritalama gerçekleştirebildikleri bilinmektedir.

PROPRİOSEPTİF DUYU

Bebek kucağa alındığında alan kişinin vücuduna göre kendi vücudunu ayarlayabilmektedir. Bebeklerde bulunan tonik boyun refleksi de proprioseptif duyu ile bağlantılıdır. Proprioseptif duyu kas ve eklemlerden gelen duyu olduğu için hem bebeğin kas tonusu ve posturünü etkiler hem de ilk zamanlarda yaptığı rastgele hareketlerin daha sonra anlamlı ve kompleks hareketlere dönüşmesini sağlar. Böylece bebeğin daha sonraki yıllarında günlük yaşamında bağımsız olması için yapacağı bütün hareketlerde organize olmasını sağlar.

Duyular: İlk Temas | Joker Blog
VESTİBÜLER DUYU

Bebeklerde bulunan koruma refleksini vestibüler sistem oluşturmaktadır. Bebeği yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirdiğinizde bir şeyleri yakalamaya çalışmaktadır. Ayrıca ellerini kollarını açmasını sağlayan refleks koruma refleksidir. Bu bebeğin ilk vücut motor paternidir. Bebeği omuza yatırdığınızda arada başını kaldırmaya çalışır ve ilerleyen zamanlarda karın üstündeyken kontrollü şekilde kafasını kaldırır. Bebekler; çevresindeki nesnelerin hareketleriyle o nesnelerin vücuduyla ilişkisini Vestibüler duyu ile öğrenirler. Aynı zamanda bebeğe verilen yavaş ve ritmik hareketler bebeğin sakinleşmesini de sağlamaktadır.

İNTEROSEPTİF DUYU

insan vücudunun kendi fizyolojik durumunu deneyimlemesini, anlamasını ve tepki vermesini sağlayan duyudur. İnteroseptif duyu kalp, akciğer, mide, mesane ve diğer iç organları içerisinde bulundururken beyin ve deri dahil değildir. İnteroseptif duyu ise hepsini kapsamaktadır.

Bir çocuğun duygularını ve davranışlarını düzenleme yeteneği interoseptif sistemle yakından ilişkilidir. Gelen vücut sinyallerini yeterli şekilde hissetmediğinde duygusal farkındalık alanında problem yaşayabilir böylece duygularını tanımakta, duygularına uygun tepki vermekte ve duygularını kontrol etmekte zorlanabilir.

Bebeklerin Duyusal Yetenekleri

 

Ayrıca buraya da bakabilirsiniz.

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Daha Önce Hiç Duymadığınız İlginç İsimler!
  2. Geri bildirim: Bebeklerinizde Pişik Oluşumunu Engelleyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu