Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BENİ FELÇ EDENLER

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Bu hafta maalesef son yıllarda dünyada ve ülkemizde artan felç olaylarını sizlerle paylaşma istiyorum. Öncelikle bu hafta felç geçirmemek için neler yapmalıyız bunu konuşalım. Benim her zaman sağlıklı yaşamdan anladığım şey bir şey başına gelmeden önlemini almak ve sonrasını da kaderimize bırakmaktır. İşte felçte bunlardan biridir. Mutlaka çevrenizde hatta yakınınızda olan birileri felç geçirmiştir. İşte bu zorlu hastalığa yakalanmamak için nelere dikkat etmeliyiz hep beraber tartışalım.

Tabii ki ilk sırada dikkat edeceğimiz yüksek tansiyon. Bu konuda yapmanız gereken şey yüksek tansiyon hastası iseniz düzenli olarak tansiyon takibiniz ve doktor kontrolünüzü yaptırın lütfen. Ayrıca doktorunuzun önerdiği bir ilacınız varsa bunu düzenli kullanmanız da önemli. İkinci sırada ise sigara. Eğer sigara kullanıyorsanız felç geçirme olasılığınız kullanmayanlara göre daha yüksektir. O nedenle sigara bırakma mücadelesine girseniz her yönden iyi olur. Bir diğer fleç için zemin hazırlayan durum beslenme alışkanlıklarınız. Eğer yağlı, yoğun karbonhidrat, tuz, şeker ve kırmızı et tüketiminiz varsa felç riskiniz sebze ağırlıklı beslenenlere göre daha yüksektir.

Maalesef dünyanın sorunu olan az hareket, çok oturma yine felç için bir risktir. Bunun önüne ancak düzenli hareketle geçebilirsiniz. Üşenmeyin hareket edin; unutmayın ki hareket demek bereket demektir. Kötü giden bir şeker hastalığınız varsa hele de inip çıkan bir şekerse bu felç geçirme olasılığınız arttırırsınız. Şekerle başa çıkmak çok zordur ancak iyi bir doktor ve diyetisyen kontrolü ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. Tabii alkol kullanımı hem yoğun kaloriye neden olduğu, hem beyin damarlarında tıkanma olasılığı yaptığı için tehlikelidir.

Bilinen bir kalp hastalığınız varsa yine felç için risk var demektir. Bu durumda kardiyoloji kontrollerinizi ihmale etmeyin lütfen. Ve son olarak tabii ki stres! Çağın sorunu; stresin beynimizde yarattığı yük inanılmaz. İnsanı bırakın felç kanser bile yapar. Lütfen hayatınızda basit şeyleri kendinize ve beyninize yük etmeyin.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu