Gündem

Bir belge ile sağlam temel atın

Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir oda olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve 20 üyemizin çocuğuna burs veriyoruz dedi.

 

Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, esnaf belgesi için yapılacak sınavın 6 Mayıs’ta yapılacağını hatırlattı.

 

Evli ve 2 kız çocuk babası Bilir,  “1993 yılından beri odada görevliyim. 1998 -2013 yılları arasında odanın genel sekreterliğini yaptım. 2014 seçimlerinde de görevimizin başına geldik ve devam ediyoruz” dedi.

 

“Emsal karar”

 

Oda çalışmalarını anlatan Bilir, “Kanunun bize verdiği yetkiler çerçevesinde elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz.  Zaman içeresinde sağlık sorunları yaşayan arkadaşlarımız oldu. Onlara da gerekli yardımlarımız oldu. Şu an da üyelerimiz çocuklarından 20 öğrencimize burs veriyoruz. Diğer resmi konularda üyelerimize yapmamız gereken ne varsa o konularda yardımcı oluyoruz. Vergi mükellefi olup da 2008 yılından önce  geriye dönük tescilini yaptırmamış arkadaşlarımız var. Bunlardan BAĞKUR tescili yapılmayanlar silindi. 2008 yılının sonrasından başlatıldı. Bu arkadaşlar ile ilgili emeklilik hakkını elde edebilmeleri için bir dava açtık. Bu bir emsal teşkil ediyor zaten. Bunu kazandık. Geçen ay  Yargıtay’dan onayı da geldi. Daha önce açılan davlarda sonuç alınamamış tabi bizim odamız aracılığı ile bir mükellef tarafından açılan bir dava. Bu da bizi mutlu etti. Diğer illerde de bunları gönderdik. Onlar da istifade etsin istedik. Diğer kişisel, özel sorunlar ne varsa biz hepsinde üyelerimize yardımcı olmak içim mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Farklı bir düzenleme ile olumu hale  getirilebilir”

 

En büyük sıkıntının sigara içme konusunda yaşandığını belirten Bilir, “Şu anda en büyük sorunumuz sigara. Sigara yasağına karşı değiliz fakat, işletmelerin ticari faaliyetleri açısından bizi zorlayan bölümleri var. Daha önce alınmış olan yasanın içerisinde yeni bir düzenleme yapılması taraftarıyız. Bununla ilgili de ayın 14-17 arasında Ankara’da federasyonumuzun bir başkanlar kurulu yapılacak ve orada geniş çaplı olarak sigara konusu ele alınacak. Orada alabileceğimiz bir karar ile hangi yetkili merci olacaksa, öncelikle bakanlık bir hazırlık yapıp onlara bu konuyu tekrar aktaracağız.

 

‘sigara hep sıkıntı oldu hala sıkıntı’

 

Sonuç itibari ile bizim iş yerleri bir tane çay  fazla satmaya çalışan yerler. Müşterilerimizi  sigara içmemeleri konusunda dışarı çıkartırsak satışlarımız düşüyor haliyle. Bu yasağın daha farklı bir düzenleme ile daha olumu hale  getirilebileceği düşüncesi içerisindeyiz. Kurumlar var biliyorsunuz. Kurumların içerisinde de bu yasaklar büyük sıkıntı yaratıyor. Kurumların kapısından 5 metre uzaklaşması gerekiyor. Memur arkadaşlar nasıl bu işten kendilerine pay çıkaracaklar bilemiyorum. Zorlanacaklar mutlaka. Okullarımızda öğretmenlerimiz bu sorunu yaşıyor. Daha önce kendilerine ait bir odaları vardı ve orada sigaralarını içebiliyorlardı. Ama şimdi okul binasının ve bahçesinin dışına çıkmak zorundalar. Bu da aslında öğrencilere kötü örnek oluyor. Biz özendiriciligi ortadan kaldırmak isterken gözüne sokuyoruz gibi oluyor diye düşünüyoruz. İşin açıkçası bizim tarafımızdan böyle gözüküyor. Bunların hepsini güzel bir hazırlık yaparak, bakanımız ya da kim ile görüşülmesi gerekiyorsa onlara iletip olumlu sonuç alabileceğimizi düşünüyoruz. Yoksa biz de bunu destekliyoruz sigara konusunda ama bırakmayanların ve kullananların da bir hakkı olduğunu düşünüyoruz.

 

Ustalık değil, esnaflık

 

Bilir, “Bizim diğer bütün kurumlar ile işimiz olduğu için geniş kapsamlı çalışmalarımız var. Biz umuma açık işyerleri olduğumuz için, emniyet, polis, jandarma, zabıta, tarım il, ilçe müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu, milli eğitim zamanı geldiğinde bütün işleri hijyen eğitimleri ile ilgili halk sağlığı müdürlüğü ile irtibat halindeyiz. Bu eğitimleride üyelerimizin alması konusunda titiz davranıyoruz. Bunun yanında esnaf belgesi vermemiz gereken ve sınav  düzenlememiz gereken dönemler var. Bu seneki sınavı 6 Mayıs olarak kararlaştırdık. Karesi ilçe milli eğitimden öğretmen için bir talepte bulunduk. O da belli oldu. O çalışmaların da hazırlıklarını yapıyoruz.  İnşallah arkadaşlarımızda belgeleri alması konusunda yardımcı olacağız. Bizim meslek grubu ustalık değil de esnaflık kapsamında . 3bin308 sayılı kanun kapsamı dışındayız. Bu kapsam içerisine alındığımızda, şu an mevcut belgelerle esnaf belgesi olarak sınavlara katılıp belge almayan arkadaşlarımız biraz sıkıntı yaşayacaklar. Biz bu konuda üyelerimizi de detaylı yazı ile bilgilendirip sınava davet ediyoruz

 

‘Eğitim şart belge önemli ’

 

‘’ Esnafımız ,çıraklık eğitime gitmek zorunda kalacak. 4 sene gibi bir süre bu.Hem eğitim hem de sınavlara tabi tutulacaklar ki ustalık belgesi alabilsinler. Fakat şimdi esnaf belgesini alan arkadaşlar bu kurs ve 4 yıllık eğitimden kurtulacaklar. Bu belgeleri almada bir kolaylık sağlanacak. Bu konuyu da bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bizim esnaf teşkilatının belgeleri çok kıymetli. Üniversite mezunu arkadaşlar bir üniversite diploması ile yurtdışına gidemez ama bizim esnaflık belgesine sahip arkadaşlarımız kendi faaliyet konuları ile ilgili araştırma inceleme gibi bir konu ile çok rahat vize alabiliyorlar. Çok kıymetli ve bu bir kereye mahsus veriliyor. Kaybetme anında yenileme şansları yok. Bir okul diploması gibi düşünüp bunu iyi muhafaza etmeleri gerekiyor”

 

“Geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz”

 

Oda tarafından düzenlenen yarışmalara da değinen Bilir, “Altıeylül belediyesi ile Zekai başkanımızın bir yarışma talebi olmuştu. Zekai başkanım ile birlikte ortak bir karar aldık. Yarış demeyelim dedik ama sonucunda ismi yarış oldu. Güzel de oldu. Diğer meslektaş arkadaşlarımıza da bir örnek oldu. İş yerinin daha iyileştirilmesi, biraz daha günümüz şartlarına uygun gelmesi, daha iyi hizmet verebilmesi gibi konuları biraz daha ön plana çıkarmak istedik. Katılım için kimseyi mecbur tutmadık ve sadece isteyenler katılsın dedik. Aslında güzel tepkiler de  geldi. Güzel bir yarış oldu. Hazırlıklarını yaptılar, fazla gayret gösterdiler. Ödüllendirme şekli ile de güzel oldu. Bu sene tekrarını yapacağız. Referandum bu konuları biraz daha arka plana itti. Önümüz şu an için açık. Geleneksel bir hale getirmeyi düşünüyoruz. Uygun görürlerse devam ederiz. Kafeterya grubu, çay ocakları, farklı meslek gruplarını da katabiliriz işin içine.

 

Çoğunluğu kahvehaneler kaplıyor. Üyelerimizin kendileri için de ayrı bir heyecan oldu. Üyelerin yanında müşterileri de memnun etti. Onlar da biraz daha yarış adı altında olduğu için biraz daha çeki düzen verildi ve hizmet güzel alındı.

 

“Esnaf daha iyi bir standarda ulaşacak”

 

Yapılanma sürecinde belediyelerin çok fazla çaba gösterdiğini dile getiren Bilir, “ Çay ocakları, kahvehaneler gibi yerler ekonominin nabzını tutabilen yerler. O yüzden biz artı eksi olduğunda hemen hissediyoruz. Biraz sıkıntılı bir dönem geçirdik. İnşallah bundan sonra daha rahat bir nefes alabilecek duruma gelinecek. Bizim burada büyükşehrin yeni planlaması ile ilgili şehirde yapılacak çok iş var. Belediyelerimiz de bunlar için büyük mücadele veriyor. Bun yapılanma sürecinde tabi ki sıkıntılar yaşanacak. Çünkü yeni bir düzenleme geliyor. Sabırlı olmak gerekiyor. İleriki günlerde çok daha güzel şartlarda esnafın daha iyi standarda ulaşacağını düşünüyorum.

 

‘Umudumuz var’

 

Balıkesir bu sıkışmış şehir havasından kurtulmak istiyor. Bu şekilde biraz daha kendimizi aşalım ve daha modern olsun istiyoruz. Çünkü diğer şehirler ile aramızda fark var. İnşallah bu farkı kapatıp öne de geçeriz. Çünkü şartlarımız uygun. Körfez olarak her iki tarafa sahilimiz var, turizm anlamında kullanabileceğimiz çok fazla değerlerimiz var. Bunları biraz daha hareketlendirip, güzelleştirmemiz gerekiyor. Termalleri ile Balıkesir çok büyük kaynağa sahip. Türkiye genelinde bakarsak adı çok anılmıyor. Bunu da ön plana çıkarmamız gerekiyor. Afyon’dan çok daha fazlasına sahibiz. Ama sunumunu mu iyi yapamıyoruz.

Adımızı güzel bir şekilde duyurup, insanları buraya çekmemiz gerekiyor. Bu konuda çok umutluyum” ifadelerine yer verdi. Merhaba Haber Merkezi

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu