Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Bir İlişkide Bağımlılık Nedir?

 Çoğu zaman, birbirine bağımlı olan ortaklar, ilişki modellerinde bir dengesizlik yaşarlar. Peki ilişkide bağımlılık nedir?

 

Bir İlişkide Bağımlılık Nedir?

Pek çok karşılıklı bağımlılık türü vardır ve ciddiyet yelpazesi çok geniştir, ancak çoğu durumda, bir partner psikolojik olarak bağımlıdır ve diğer partner kontrol edici davranış, manipülasyon veya patolojik bir durum veya bağımlılık belirtileri sergileyebilir. Bağımlılık tipik olarak bireyin bağlanma stiliyle bağlantılıdır, ancak aynı zamanda psikolojik yatkınlıklardan (sınır koyamama gibi), sosyal unsurlardan ve hatta biyolojik faktörlerden etkilenebilir.

İlişki ve flört uzmanı Liam Barnett, “Bağımlılık, bir kişinin ihtiyaçlarını karşılama ve memnun etme ihtiyacını temsil eder” diyor. Bağımlı kişinin ruh halinin genellikle partnerinin onu nasıl davrandığına ve onu nasıl algıladığına bağlı olduğunu açıklıyor. “Bağımlı kişi, ilişkinin başından itibaren birbirine bağımlı olma eğiliminde olabilir veya belirli davranışlar, tetikleyiciler veya diğer faktörlerin bir sonucu olarak ilişkide daha sonra gelişebilir.”

Bağımlılık Sağlıksız mı?

Daha önce bahsedildiği gibi, karşılıklı bağımlılık birçok şekilde ortaya çıkabilir ve bir partnerin karşılıklı bağımlılığı sergileme veya deneyimleme derecesi değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak, ortaklar arasında karşılıklı bağımlılığın tutarlı varlığı sağlıklı değildir. Barnett, “Genel olarak, karşılıklı bağımlılık bir bağlantı içindeki sağlıksız bir özelliktir” diyor. Yaptığınız seçimlerin ve nasıl hissettiğinizin bir dereceye kadar partnerinize bağlı olduğunu hissetmek sağlıklı olsa da, onların ruh halinin, eylemlerinin veya arzularının tüm ilişkiyi veya hayatınızı dikte ettiğini düşünmemelisiniz. Bağımlılığın yeni normal olduğunu fark etmeye başlarsanız, işler hızla sağlıksız hale gelebilir.

Bağımlı Bir İlişkiyi Nasıl Yeniden Dengeleyebilirsiniz?

Eşinizle ilişkinizin doğası hakkında bir (veya birkaç) ciddi konuşma yaptıktan sonra, ortaklıkta denge duygusunu yeniden tesis etmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Bunun büyük bir kısmı bağımsızlığınıza sahip çıkmak ve öz değer ve öz saygı üzerinde çalışmaktır. Barnett, “Kendinize zaman ayırmak, arkadaşlarla dışarı çıkmak, eşiniz olmadan etkinliklere katılmak ve terapistinizle bunun hakkında konuşmak, kişinin kendi içinde karşılıklı bağımlılık belirtileri hissettiğinde yapabileceği şeylerden yalnızca birkaçıdır” demektedir.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu