Görüntülü Haberler

BİZ “ÜRETELİM” DİYORUZ ONLAR “İTHALAT” DİYOR

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat para kazanamayan çiftçinin üretimden çıktığını söyledi. Bizi dinlemiyorlar ve dinlemedikleri gibi eleştirdiğimiz içinde bize muhalif diyorlar diyen Sözat,“Ben diyorum ki üretimden yanayım. Muhalif olan üretime karşı olanlar ”dedi.


Sözat “Üretim yapalım çiftçi kazansın, ülke kazansın diyen biziz. İthal edelim diyen kim? Anlaşamadığımız nokta bu. Muhalefet değişti. Eskiden muhalefet bizdik. Şimdi muhalefet değişti. Anlaşamadığımız nokta üretim konusu.” dedi.

“YANLIŞ TARIM POLİTİKASI YAPILIYOR”

Sözat yaptığı değerlendirmede, “Türk Milleti tırnaklarıyla harp kazanmış bir millet. Açlığa da tahammülü olan bir millet ancak bir sene aç kalır ertesi yıl kendi karnını doyuracak ürünü üretir. Bunlara bir son verilmelidir. Çiftçi gerçekten üretim için desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Yok olmak üzere olan çiftçilik bitmenin sinyallerini her geçen gün vermektedir ”dedi. Sözat konuşmasında Geçtiğimiz yıllarda sarımsak tarlada 1tl’ye kaldı. Çiftçi o dönem alınması için yalvardı adeta. Tarlada kalmasın dendi, verenler oldu veremeyenler çöpe attı. Bugün gelinen noktada sarımsak 50 TL Tarlada kilosu ise 30TL.Böyle tarım mı olur? Şeklinde konuştu.

“ÜRETİME TEŞVİK YOK”

Üretim sıkıntısı yaşandığı için dışarıdan getirmek durumunda kalınıyor ve bu bilerek yapılıyor. Üretime niye teşvik yok! Biz diyoruz ki; bırakın ithalatı üretimi teşvik edin. Üreticiye verin Üretici sizi verimle boğsun.2019 yılında TÜİK rakamı ile 19 milyon hububat üretimi olduğu söyleniyor ben buna da inanmıyorum. Dışarıdan 10 milyon ton buğday ithali var.2002 de 94 milyon dönüm olan buğday ekim alanları 70bin tona düştüyse bu sıkıntıyı elbette yaşarsın. Samanı da, hayvanı da, buğdayı da dışarıdan getirirsin.

“Çiftçi Borçlarının Yapılandırılması”

Sözat, “Bugün para var dışarıdan alıyorsun yarın olmazsa o zaman ne yapacaksın? İhtiyaç belli. Yılda ne kadar tüketim olacağı belli. Ortalama bir rakam çıkar. Bu istikamette bir program hazırlayıp üretime geçmezseniz dışarıdan aramak zorunda kalırsınız. Sıkıntı yanlış uygulanan tarım politikalarıdır. Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi ve icralarla uğraşmaktan da işleriyle uğraşamadığını dile getirdi. Çiftçi Borçlarının yapılandırılması ile ilgili Cumhurbaşkanlığının bir kararnamesi yayınlandı. Bu kararnamede erteleme kalktı ve 3 yılı kapsayan bir kararname. Yüzde 9 faizle Ziraat Bankasına borcu olanlar Ziraat Bankası tarafından 5 taksite bölünmek sureti ile yapılandırılması mümkün denilen olanak sağlandı. Yüzde 9 faiz zaten bize ağır. Bu yüzde 9’u kazanamayan çiftçi yüzde 9’u nasıl ödeyecek? Borç icrada, hacizde olduğu için sadece oturup biraz dinlenecek ama seneye aynı sıkıntıları yine biz yaşayacağız. Yüzde 9 faiz içinde o kararnamede birde şu var; Hasar tespit komisyonları bölgede hasar olduğuna dair bir tespit hasar raporu hazırlarsa bu rapor çerçevesinde faiz yüzde 7’ye indirilebilir. Yüzde 2 de olsa azda desek bir rahatlık diyerek bir teklifte bulundum ”ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu