GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Borcu Olanlar Ve Mükellefler Yapılandırma Fırsatından Mutlaka Faydalanmalı

Borcu Olanlar Ve Mükellefler Yapılandırma Fırsatından Mutlaka Faydalanmalı

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula,  7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması kanununun borçlu ve  vergi mükelleflerine sağladığı kolaylıkları dile getirdi.

Kula; “Yaklaşık 1 buçuk yıldan bu yana bütün dünyayı sağlık, sosyal yaşam ve ekonomik anlamda sarsan Covid-19 salgınının, iş dünyasına ve ekonomiye etkilerini azaltmak için alınan tedbirler; üretim ve istihdamın devamı açısından büyük önem taşıyor. Daha önce uygulanan 7256 sayılı yapılandırma kanunu gibi 7326 sayılı yeni kanun ile borcu olanlar ve mükellefler bir nebze olsun nefes aldı.”

***

Pandeminin etkilerinin devam etmesi sebebiyle; ticaret erbabının ayakta kalabilmesi adına benzer desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Kula; “7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık yüzde 75 oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliyorlar. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında, yapılandırılan borcun kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca yüzde 25 oranında indirim yapılıyor.”

Matrah ve vergi artırımıyla ilgili konulara da değinen Kula; mükelleflerin 2016 ila 2020 yıllarında beyan ettikleri; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahlarını/ vergilerini, kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve kanunda öngörülen süre ve şekilde ödemeleri durumunda da, bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağını vurguladı.

***

Kula “Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatmak isteriz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden başvuru yapılabiliyor. Ayrıca taksitlerin ödemesi 2 ayda bir olacak şekilde düzenlenmiştir. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmelidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu