GündemKöşe Yazıları

Buğday yerine Aspir

Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde tarımı son yıllarda artmış olan Aspir, derin kök yapısından dolayı kuraklığa dayanımı yüksek olduğu için tercih sebebi haline gelmiştir. Kuraklık dayanımının yüksek olmasının yanında yetiştiricilik maliyetinin düşük olması, tohumundan elde edilen Aspir yağından da para kazanılabilmesi, küspesinin ve ot kısmının hayvan yemi olarak değerlendirilebilmesi gibi ekonomik kazançlar sağlayan Aspir ilimizde hem kuru tarım yapılan Buğday için iyi bir alternatif hem de sıfır atık bitkisi. Yani hiçbir şeyini çöpe atmıyorsunuz!

Aspir bitkisini tanıyalım.

Aspir bitkisi dikenli ve dikensiz çeşitleri bulunan bir bitkidir. Kuraklık şartlarına Buğdaydan daha iyi dayanır. Aspir bir yağ bitkisidir tohumunda %30-35 civarında yağ bulunur, ayrıca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler grubuna girer.

Çiçekleri kalıcı boya yapımında ve çay yapımında kullanılır. Ayrıca çiçekleri Bal arılarının en sevdiği çiçektir. Sapları dekoratif çiçekçilikte ayrıca hayvan beslenmesinde kullanılır. Tohumunda elde edilen yağ kozmetik sanayinde, biyodizel üretiminde, tıp sektöründe ve insan beslenmesinde kullanılır. Tohumunun yağı alındıktan sonra kalan küspesi (yağı alındığı zaman bile içinde %3-4 civarında yağ kalıyor) de hayvan beslemesinde süt ve kaymak miktarını artırıcı etkisinden dolayı tercih edilir. Sonuçta doğal yağlı besin.

Aspir özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak dünyada hayli önem kazanmaya başlamış bir bitkidir ve ticari olarak ise katma değeri fazla ve hayli çeşitli olmasından dolayı üretimi revaçtadır. Orijini Anadolu olan Aspir bitkisi aynı buğday ekipmanları kullanılarak tarımı yapılabilen bir bitkidir. Masrafı da en fazla Buğday kadardır. Aspir, Buğday mibzeri ile ekilip biçerdöver ile hasat ediliyor. Yağlı tohumlar grubu bitkiler arasında kendisine yer bulan Aspir devlet desteği kapsamındadır. Ekonomik getirisi Buğdaya göre 2-3 kat fazla olan Aspir yetiştiriciliğinde; Buğday’da ne kadar zorlanıyorsanız o kadar zorlanırsınız!

Buğday mibzerinin bir gözünü kapatarak dekara 4-5 kg arasında ekilen Aspir bitkisinde tohum derinliği 2,5-3 cm olmalıdır. Sıra üzeri mesafe 5 cm, sıra arası mesafe ise 15-20 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Tohum ekiminden yaklaşık 10-15 gün sonra çıkışlar başlar. Aspir ekim zamanı ilimiz için Buğday ekim zamanı ile aynıdır, hasat zamanı da Buğday ile aynı. Bakım şartlarının doğruluğuna ve uygunluğuna göre de değişmekle birlikte Aspir dekara 100-140 kg arasında tohum verir. Aspir için gübre ve mazot desteği 7+7=14 TL, sertifikalı tohum desteği ise 4 TL dir.

Bu haftalık burada bırakalım haftaya devam edeceğiz Aspir tarımına. Değişen iklim ve su durumu koşullarında; hem daha fazla gelir getirici hem fazla yormayan hem iklimsel olaylara ve susuzluğu dayanımı olan Aspir tarımına başlayın, zaman kaybetmeyin. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu