Gündem

BÜYÜKŞEHİR’İN MİSAFİRLERİ ‘BÖCEKLER’

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr.Sakin Vural Varlı tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonucunda 3 yeni böcek tespit edilerek dünya litaretürüne kazandırıldı. Konu ile ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz açıklamalarda bulundu.

 

Bulunan böcekler;

  1. Karesiensis: Yaşlı meşelik alanlarda hayat döngüsünü sürdüren bir böcektir.
  2. Erdeki: Yaşlı meşe kovuklarında yaşayan bir böcek.
  3. Tezcani: Kayın ve yaşlı meşelik alanlarında yaşayan bir böcek.

Whatsapp Image 2019 04 23 At 13.25.29

Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bu böcekler uzun yıllar yapılan gözlem ve incelemelerle, pencere ve çukur tuzaklar yöntemiyle tespit edilmiştir.   Çalışma Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi (BAP) katkıları ile gerçekleştirildi.Biyolojik çeşitliliğin temel yapıtaşı olan bitki, hayvan ve mikroorganizmalar ekolojik dengenin korumasında büyük bir rol oynuyor . Günümüzde ise biyolojik çeşitliliği oluşturan bu canlı gruplarında hızlı bir azalma yaşanıyor  Bu azalma içerisinde en büyük etki beşeri kaynaklı olmakla birlikte aynı zamanda doğal etkenlerinde rolü bulunuyor. Türkiye biyolojik çeşitlilik bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ve Dünya’da kıta özelliği gösteren nadir ülkelerinden biridir.  Ülkenin  en önemli ekolojik zenginliklerinden biride ormanlardır. Ormanlar değişik bitki ve hayvan topluluklarına sahip olup biyoçeşitlilik ve tür zenginliği bakımından olağanüstü bir çeşitliliğe sahiptir. Marmara bölgesi içerisinde yer alan Balıkesir ili 649.115 hektarlık toplam ormanlık alanı ile içerisinde 5. sırada olup Akdeniz ve Avrupa fauna elemanlarının geçiş noktası üzerinde yer alıyor. Ayrıca hem endemik takson hem de biyolojik çeşitlilik açısından Kazdağları ve Kapıdağ yarımadası Balıkesir ili sınırları içerisinde” dedi.

Son yıllarda özellikle Türkiye’den Balıkesir Üniversitesi’nden araştırmacılarında aralarında bulunduğu Avrupa ve Akdeniz havzasında orman içi biyolojik çeşitliliğin özünü oluşturan ve yaşlı, çürümüş veya çürümekte olan meşe ağaçlarında hayatlarının en az belli bir döneminde bağımlı olarak yaşayan ve literatürlerde “saproksilik” olarak adlandırılan böcek türlerin araştırılması ve orman ekosistemlerindeki biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi, türlerin yaşam alanlarının korunması ve ekolojik fonksiyonlarının devamlılığının sağlanması amacı ile çalışmalar yapılmış ve şimdiye kadar 30’dan fazla yeni tür ülkeden bilim dünyasına kazandırıldı.

Türkiye meşe habitatları projesi (TOHP) kapsamında Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dok. Öğr. Gör. Sakin Vural VARLI’nın yürütücülüğünde, Doktora öğrencisi Uzman Hakan Sürgüt, Doktora öğrencisi Uzman Aylin Tüven , İsveç Linköping Üniversitesinden Ekolog Dr. Nicklas Jansson, İzmir Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Tezcan ve Avrupa’dan yaklaşık 20 bilim adamı ile beraber ölü oduna bağımlı (Saproksilik) böceklerin belirlenmesi amacıyla Avrupa’da yapılan çalışmalarla koordineli olarak TÜBİTAK ve Balıkesir Üniversitesi tarafından desteklenen projeler kapsamında Balıkesir  Erdek ilçesine bağlı Kapıdağ yarımadasında yaşlı meşe ağaçlarında pencere ve çukur tuzaklar ile bir dizi çalışmalar gerçekleştirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu