Köşe Yazıları

CAN SIKINTISININ SÜZGECİNDEN GEÇENLER

Çok işi olanların hiç işi olmayanlarında söylediği tek şey “canım sıkılıyor” sözünü sık duyuyorum bu aralar. Malum gündem can sıkıntısı olabilir ancak moral ve motivasyon önce kendimizden başlayıp ardından etrafımıza yayabildiğimiz daha elzem bir konu.

Örneğin İş yaşantımızı oyuna çevirebilirsek can sıkıntımızı giderebiliriz. Bunun yolu da kendimize öğrenebileceğimiz, başarımızı ölçebileceğimiz ve hızlı geri bildirim alabileceğimiz işler seçmek. Ya da işimizi buna çevirmek olabilir. Seçeneklerimiz doğrultusunda eğlenerek, öğrenerek bu can sıkıntısını yok edebiliriz. Duygusal can sıkıntısından bahsetmiyorum hani şu işi olup ta canı sıkılan yada işsiz olup ta yine canım sıkılıyor diyenlere söyleyeceklerim. Bizim mahallemizde 72 yaşındaki Erdem Usta ayatta her şeyi can sıkıntısını gidermek için yaptığını söyler. Hepimiz aslında gündelik hayatta uğraştayız ve her işi aslında can sıkıntımızı gidermek için yapıyoruz. Kimi zaman bu uğurda var olan düzenimizi bozuyor, hayatımda büyük değişikliklere izin verecek şekilde yer açıyoruz. Sonrası mı? yine can sıkıntısı. Çünkü kolay sıkılıyoruz, çünkü rutine alışmış olan kişiler hemen boğulacakmış gibi oluyor ve farklılık istiyor. Hayatta çoğumuzun en çok vaktini harcadığı şey nedir. Mutlaka hayatınız boyunca para kazanmak uğruna çalıştığınız bir işyeri var. Dolayısıyla burada sıkılma olasılığı da epey yüksek. Konfüçyüs’ün Sözünde Der Ki; Sevdiğin işi yap, bir gün bile çalışmazsın. Ama o iş öyle olmuyor yine canımız sıkılıyor. Sı-kı-lı-yo-ruz. Bunu fark edince de değişiklik arıyor ve bazen sonuçlarıyla da hep daha çok can sıkıyor yada azda olsa eğleniyoruz ama sonradan yine sıkıntılı bir durum bizi boğuyor….O halde;

Kendinize yol çizin. Yolunuzu da oyunlarla döşeyin. Sevdiğiniz oyunları dizin ardı ardına… Peki insanlar neden yapmak istedikleri şeyleri yapmıyorlar, niye işlerine daha odaklı değiller, neden hayallerini gerçekleştirmiyorlar? Bunu onlara sorduğunuzda genellikle “Nasıl yapacağımı bilmiyorum” cevabını alırsınız. Bir sonraki adımlarının ne olacağını bilmiyorlardır ve ihtimal o ki yeterince motive değillerdir. Belirsizlik gerçek oyunlarsa sanaldır. Hepimiz oyunu tercih ederiz ancak içine katılması gereken belirsizliğin süzgecini de koyarak kendimize şunları söyleyelim; Öğrenebileceğim farklılıklar ve işler var ve merak ediyorum. Hemen geri bildirim alabileceğim işler istiyorum o halde araştırıp bulmalıyım bulacağım. Sonuçları takip edin aksi takdirde yaptığınız işin başarısını ya da etkisini görmek için aylarca, yıllarca beklerseniz can sıkıntısına mahkumsunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu