GündemDünyadan Haberler

ÇEMBERLERİ AŞAN İLK TÜRK

Türkiye’nin ilk kutup coğrafyasında çekilmiş belgeseli geçtiğimiz hafta  BASAF ta sergilendi. Yunus Topal, çocukluk hayalini gerçekleştirebilen nadir insanlardan. Önce Kuzey Kutbu’na giden daha sonra da koşulları gerçekleşince Antarktika’ya giderek unutulmaz anılar biriktiren  fotoğrafçı bir akademisyen.

Dsc 0309

Tüm Dünyadan 150 kişinin gidebildiği ve 9 kişilik gruplara ayrılarak önce bir gemi yolculuğu ile başlayan serüven, Yunus Topal ile farklı bir yaşamın çemberi oldu. Yunus Topal geçtiğimiz hafta Balıkesir BASAF’ta bu mücadelenin içinden bilimsel bir belgesel ile meraklılarına bilgiler sundu.

Sinematografi Öğretim Görevlisi Yunus Topal, Balıkesir’de BASAF sergi salonunda belgesel ve fotoğraf sergiledi. Türkiye’nin ilk kutup coğrafyasında çekilmiş belgeseli BASAF ta sergilendi. Kutuplarda yaptığı incelemelerde hissedilir ve ölçülebilir buzul çekilmelerini de görmenin mümkün olduğunu belirten Yunus Topal, kuzey ve güney kutuplarını anlattı. Kuzey ve Kutup Dairelerini aşan Türkiye’deki ilk kişi Yunus Topal yaptığı işin Dünyanın en zorlu Coğrafyasında ve en zorlu işlerinden biri olduğunu söyledi. Belgesel ve fotoğraflarla Kuzey ve Güney Kutup Dairelerini anlattı. Basaf’taki etkinliğe dair Topal şöyle konuştu: “ Yaptığım çalışmalar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Çocukluğumdan bu yana hep bir hayaldi bu benim için. Bağımsızlık ve özgürlük. Bireyselliğime düşkündüm ve kendimi farklı coğrafyalarda, farklı işler yaparken ve sınırları zorlarken buldum.”

“Dışkımızı Dahi Paketleyip Geri Getirdik”

“Kutuplar başlı başına özel bir durum. Her anlamıyla oraya uyum sağlamak gerekiyor ve kuralları çoğunlukla doğa koyuyor, buna uymadığınız takdirde hayatınıza mal olabilecek risklerle karşılaşmanız söz konusu. En önemlisi doğa ile uyumlu olmalısınız. Dışkımızı dahi paketleyip geri getirmeniz gerekiyor. Orda ayak izinizden başka bir şey bırakmamanız gerekiyor.”

Dsc 0304

“ÇOCUKLUK HAYALİ İLE KUTUP ÇEMBERİNİ AŞAN İLK TÜRK”

“ Konforlu bir hayatta herkes rahat. Kendimizi tanıyabilmek için aileden hayattan uzak psikolojik algıyı da orada test etmek içindi bu. Tamamıyla kendimi tanıma, doğayı tanıma, Ulaşılmaz olan Kutuplara ulaşma amacı taşıyan bir girişimdi. Çocukluk hayalimdi. Bu aşamada prosedür zorlukları yaşadım tabi ki. Bu iş için tüm Dünyadan 150 kişiye izin veriliyor Kutup Çemberini aşmak için. Yasal prosedürler ,uçuşlar, fiziki koşulların zorlukları var. Heryer beyaz ve sürekli bir fırtına ile sürekli yürüyorsunuz. Zordu ancak başardım” Semra Aman Akyürek

Yunus Topal 3

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu