Köşe Yazıları

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-2

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-2

Merhaba değerli okurlar. Bu hafta sizlere dikeceğiniz fidan için çukur açma işlemi hakkında bilgi vereceğim.

Fidan çukuru açmak için en sık kullanılan alet: “toprak burgusu” kullanmak! Zamanı hayli kısaltıyor ve işçiliği hemen hemen yok ama ÖNERMİYORUM! Çünkü burgu dönerken açtığı çukurun duvarlarını sertleştirir ve fidanın kök büyümesini olumsuz etkiler.

İlgili Makaleler

Çukurları açmak için başka bir yöntem; “kürek” kullanmak! Hem daha fazla yorulmaya ve daha fazla işçilik yapmaya sebep olur. Zaman kaybı ve masrafa neden olur. Hem de küreğin tersi ile çukurların duvarları yine sıkışma yaparak ve fidanın kök büyümesini olumsuz etkiler.

Fidan çukurlarını açmak için en güzel ve doğru olan yol “kepçe” ile açmaktır. Çünkü kepçe geniş bir toprak kitlesini gevşeterek kaldırır. Fidanın kökleri daha rahat büyüyerek toprakta daha rahat ilerler, tavsiye EDERİM.

Çukuru ne kadar geniş açar veya açtırırsanız fidanın kök gelişimi o kadar rahat olur dediğimde aklınızda “çukuru kepçeyle geniş açalım ama, benim kepçe için param yok” düşüncesi dolaşıyor değil mi? Ben olması gerekeni söylüyorum, tercih size kalmış. Fidanın kök gelişimi ve ağaç başına verimde yaşayabileceğiniz olumsuzlukları önlemek için alınan tedbirlerdendir bu ve tedbir almak iyidir. Kuracağınız Ceviz bahçesinden ticari bir gelir beklentiniz varsa fidan çukurlarını kepçeyle açın ki en doğru başlangıç adımlarından birini yerine getirmiş olun.

Çukur açmak için kepçe çalıştıracaksanız; öncelikle çukur açacağınız yerdeki 10-15cm lik üst toprağı çukurun yan tarafına koydurun. Daha sonra 1m x 1m ebadındaki bölgeden ve yaklaşık olarak 1m derinlikten toprak kaldırtın ve çukurdan kaldırdığı toprağı kepçeciye geri yerine koydurun. Böylece çukur bölgesindeki toprakta havalandırma ve gevşetme yapmış olacaksınız. Sonra aynı noktadan 60cmx60cm ebadında ve 40-45cm derinliğinde olacak şekilde dikim çukurunu kazdırın.

Çukuru açtırırken veya açarken dikkat etmeniz gerekenler: Çukurun içinden çıkan toprağı ise çukurun diğer yan tarafına koyulacak. Fidan çukurunu nasıl ve neyle açacaksanız açın üst toprakla iç toprağı birbirine karıştırmayın.

Değerli okurlarım bu hafta fidan çukuru açılması hakkında bilgiler vermeye çalıştım sizlere. Bir hafta sonraki yazımı takip etmeyi unutmayın.

Kalın sağlıcakla

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-2

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu