GündemKöşe Yazıları

ÇİLEK HASTALIKLARI

ÇİLEK HASTALIKLARI

 

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda, ilimizde son dönemde yetiştiriciliği revaşta olan çilek meyvesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Çilek bitkisi çok yıllık olarak yetiştiriciliği yapılan bir bitkidir. Meyvesi ise taze tüketimde raf ömrü çok olmamakla birlikte, meyve suyu olarak, kurutularak veya dondurularak da değerlendirilebilir.

 

Bakteriyel, fungal ve virüs hastalık etmenlerine karşı uygulayabileceğiniz ve çok etkili olan kültürel yöntemleri derledim sizler için. Çilekteki hastalıklar çıkış yerine göre kök hastalıkları, yaprak hastalıkları, meyve hastalıkları olarak kategorilere ayrılır. Bakteriyel ve fungal hastalık etmenleri genel olarak hastalıklı bitki organları üzerinde kışı geçirirler. Virüs hastalıkları ise vektör yani taşıyıcı böcekler vasıtasıyla bulaştığından bu taşıyıcı böceklerin kışlama şekillerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Çilek yetiştirilecek olan alanlarda yabancı ot temizliğine önem verilmelidir. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Toprağın gereğinden fazla miktarda ve gereğinden fazla süre ıslak kalmaması gerekmektedir. Bitkiler su stresine sokulmamalıdır. Toprakta su birikmesine mâni olunmalı, toprak drenajına önem verilmelidir. Aşırı azot gübrelemesi yapılmamalıdır. Kullanılacağı zaman nitrat formu azot tercih edilmelidir. Hastalıklı bitki kısımları uzaklaştırılmalı, bu uzaklaştırma sırasında ana bitkiye zarar verilmemelidir. Bitkinin bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak için uygun şekilde gübreleme yapılmalıdır. Bitki mümkün olduğunca stres koşullarından korunmalıdır. Çiğin uzun süre kalmasını engellemek için havalandırmaya önem verilmeli, bitkileri sık dikmekten kaçınmalısınız Bitkileri ilk dikerken derin dikim yapılmamalıdır. Malçlamaya özen gösterilmeli, çiçek ve meyve üzerine su ve toprak sıçraması engellenmelidir. Özellikle meyvenin uzun süre su ile teması engellenmelidir. Hasattan sonra ana bitki dışında bitki artığı bırakılmamalıdır. Farklı amaçlar için kullanılacak olan alet ve ekipman dezenfekte edilerek kullanılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinden sonra 3-4 yıl başka bitkiler yetiştirilmelidir. Çilek bitkisinde görülen zararlılarla mücadele edilmelidir. Sulama suyunun bitki kök boğazına temas etmesi önlenmelidir.

Şimdi ise çileği virüs hastalıklarından korumak için neler yapılması gerektiğinden bahsedelim. Virüs hastalıkları bütün bitkilerde olduğu gibi çilekte de vektör yani taşıyıcı böceklerle bulaşır. Çilek bitkisini virüs hastalıklarından korumak için alınabilecek en önemli tedbir; virüs vektörü yani taşıyıcısı olan böceklerle mücadele etmektir. Vektör böcekler ilk olarak yabancı otlarda beslenip çoğaldıkları için, çilek yetiştireceğimiz alanın yabancı ot temizliğini düzgün bir şekilde yapmalıyız. Bu vektör böcekler genellikle yaprak bitleri, daha az oranda yaprak pireleri ve nematodlar olabilir. Vektör böceklerle mücadelede yaprak bitleri ve yaprak pireleri için sarı yapışkan tuzaklar, nematodlar için tuzak bitkiler veya zararlı nematodları baskılayan faydalı nematodlar kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu