GündemEğitim

Çocuğunuz Okula Yeni Başlayacaksa Dikkat!

Okulların açılmasına oldukça az bir zaman kaldı. Birinci sınıfa başlayan öğrenciyi okula hazırlamanın yollarını araştırdık. Çocuğunuz okula yeni başlayacaksa dikkat!

Çocukların hayatlarındaki önemli dönüm noktalarından biri de okula başlama sürecidir. Okula başlayan çocuk tanımadığı büyük bir sosyal ortama dahil olmaktadır. Tanımadığı birçok yaşıtı ile alışkın olmadığı ve uymak zorunda kalacağı birçok kural da hayatına girmektedir. Çocuklar için bu durum iyi yönetilirse olumlu sonuçlar verecek bir süreci beraberinde getirmektedir. Çocuklar için heyecan ve mutluluğu barındıran bu süreç aynı zamanda bazı korku ve telaşları da beraberinde getirmektedir.

Çocuğunuz Okula Yeni Başlayacaksa Dikkat!

Öğretmenle iş birliği kurmak

İlkokul süreci boyunca birlikte hareket edeceğiniz sınıf öğretmeni ile sürekli iletişim halince olmak ve birlikte hareket edip önerilerini uygulamak… Sürecin en önemli adımıdır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda öğretmeninizi aktif olarak dinleyip söylediklerini not almanız, çözüm odaklı ve destekleyici olmanız çocuğunuzun gelişimi ve eğitimi adına sağlıklı bir adım olacaktır. Ayrıca birebir görüşmeler için randevu almanız ve her veli toplantısına mutlaka katılmanız size süreçle ilgili ipuçları vereceği gibi durumdan haberdar olan çocuğunuzun önemsendiğini hissetmesi adına da çok önemlidir.

İlk gün okulda olun

Okulun ilk günü çocuklar için çok önemlidir. Çocuğunuzun, okulun ilk günü okulda olmasını sağlamanız gerektiği gibi eğer mümkünse ebeveynleri olarak sizin de okula olmanızda fayda vardır. O ilk gün heyecanını birlikte yaşayıp o anları fotoğraf çekerek ölümsüzleştirebilirsiniz. Ayrıca içinizde tatlı birtakım korkular ve endişeler varsa da bunu çocuğa yansıtmamakta fayda vardır.

Okul öncesi okuma yazma öğretimi yapmayın

Çocuğunuzun, okulda muhatap olacağı okuma yazma sürecini lütfen daha önceden başlatmayın. Bunu yaparak çocuğunuza faydalı bir iş yapmış olmazsınız. Öğretmeniniz zaten en iyi şekilde bu süreci yönetecektir. Ayrıca şunu bilmelisiniz ki yanlış öğrenilen bir bilgiyi düzeltmek bilgiyi sıfırdan öğrenmekten daha zordur. Bu konuda ısrarcı olursanız, istemeyerek de olsa çocuğunuzun ve öğretmeninizin işini zorlaştırmış olabilirsiniz. Kısacası bu süreçte öğretmeniyle birlikte hareket etmek en doğru davranış olacaktır.

Aile iletişim bilgilerinizi çocuğunuza öğretin

Çocuğunuzun ya da yakınında olan bir diğer yetişkinin size ulaşabilmesi için ebeveyn iletişim bilgilerini çocuğunuza öğretmelisiniz. Ev adresi, iş adresi ve telefon numaraları gibi iletişim bilgilerini de öğretmelisiniz. Hatta sizin dışınızda, güvendiğiniz dede, nine, akraba ya da komşu iletişim bilgilerini de öğrenmesini sağlamalısınız. Her ne kadar bu bilgiler öğretmeninizde bulunsa da hem günlük yaşamda hem de okul yaşantısında çocuğunuz için bu bilgilerin gerekli olduğunu hatırlamalısınız.

Çocuğunuz Okula Yeni Başlayacaksa Dikkat!

Kıyaslama yapmayın

Her çocuğun farklı zihinsel ve kişisel özelliklere sahip olduğunu göz önünde bulundurarak hareket etmek çocuğunuzu tanımanıza yardımcı olacağı gibi aksi durumların onun gelişimini olumsuz etkileyeceğini hatırlayın. Her çocuk özeldir. Dolayısıyla her çocuğun farklı öğrenme hızları ve yeterlilikleri olabileceğini bilerek hareket edin. Sonuç olarak, sabırlı, hoşgörülü ve destekleyici olmalısınız.

Çocuğun yanında okulu ve öğretmeni hakkında konuşmayın

Çocuğunuzun okula ve öğretmene bakış açısını etkilemede sizlerin söylemleri çok önemlidir. Bu sebeple olumlu ya da olumsuz, ne şekilde olursa olsun çocuğun yanında konuşmaktan kaçınmalısınız. Bazen yaşanıldığı zannedilen, olumsuz gibi görünen bir durum herhangi bir yanlış anlaşılmanın ya da farklı algılamanın ürünü olabilmektedir.

Bu konuyla ilgili önemli bir durum da bu yaş çocuklarının özellikleri arasında ilgi çekmek için olmayan bir durumu varmış gibi aksettirmek olduğudur. Dolayısıyla böyle durumlarda mutlaka öğretmeniyle iletişim kurup durumu açıkça öğrenmenizde fayda vardır.

Çocuğunuz Okula Yeni Başlayacaksa Dikkat!

Yardım almaktan çekinmeyin

Çocuğunuzla ilgili herhangi bir durum olduğunda sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeninden yardım almaktan çekinmeyin. Çocuğunuz için gerekli yönlendirmeyi ve desteği sağlayacak kişilerin, çocuğunuzu iyi tanıyan ve günün önemli bir zamanını beraber geçirdikleri öğretmenleri olduklarını göz önünde bulundurun.

Malzeme listesini eksiksiz alın ve etiketleyin

Öğretmeninizin çocuğunuz için size verdiği listeyi eksiksiz tamamlayın. Bazı malzemeleri sonraya bırakmazsanız oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğun önüne geçmiş olursunuz. Eğer imanınız varsa malzemelerin en iyisini almaya özen gösterin. Aynı zamanda bütün malzemeleri mutlaka etiketleyip ders programınıza göre öğrencinin okula götürmesini sağlamaya çalışın.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Referans: Sınıf öğretmeni Derya Diker Demir, hthayat

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu